Sirje Rank • 29. august 2016 kell 13:09

ELi ja USA kaubanduslepe pole surnud

Kaubanduslepinguvastaste plakat  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Komisjon ja mitu ELi riikide ministrit ei nõustunud Saksamaa asekantsleri Sigmar Gabrieli väitega, et USA ja Euroopa Liidu vahelise kaubanduslepingu sõlmimise katse on sisuliselt läbi kukkunud.

Oma väidet põhjendas ta sellega, et Euroopa Liit ei saa nõustuda osa USA nõudmistega.

Euroopa Komisjon Saksamaa asekantsleriga ei nõustunud. Komisjonil on jätkuvalt mandaat neid kõnelusi kõigi liikmesriikide nimel pidada.

„Ehkki kaubanduskõnelused võtavad aega, on pall endiselt mängus ja Komisjon teeb neil kõnelustel pidevalt edusamme,“ ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas. „Jah, kõnelused on tõepoolest jõudnud otsustavasse seisu, kuna meil on laua peal pea kõiki valdkondi puudutavad ettepanekud ning on ka hea tunnetus, millise kuju see leping võiks võtta.“

Järgmisena arutavad kokkulepet ELi kaubandusministrid, kes kohtuvad 22. septembril Bratislavas.

Schinase sõnul on komisjon jätkuvalt valmis kokkuleppe veel enne aasta lõppu ära sõlmima, kuid seda siiski mitte Euroopa ohutus-, tervishoiu-, sotsiaalsete ning andmekaitsestandardite ega kultuurilise mitmekesisuse arvel,“ vahendas agentuur Reuters.

Rootsi kaubandusminister Ann Linde ütles agentuuri TT vahendusel, et kõnelused ELi ja USA vahel ei ole katkenud. Pole olnud mingeid uusi arenguid, mis sellisteks väideteks alust annaksid. Soome väliskaubandusminister Kai Mykkänen ütles YLE uudistele, et usub, et lõpuks kokkulepe ikkagi sünnib.

Hetkel kuum