Äripäev • 19. september 2016 kell 12:21

Hodorkovski: Venemaal olid valikuta valimised

Mihhail Hodorkovski: Venemaal olid valikuta valimised.  Foto: EPA

Võimuga saab pidada kaht liiki dialoogi – valimistel või barrikaadidel, märkis oligarh ja Putini-vastase liikumise "Avatud Venemaa" rajaja Mihhail Hodorkovski, kommenteerides Venemaa Riigiduuma valmistulemusi.

„Tõeline kodanik, tõeline oma maa patrioot peab valima just nende kahe võimaluse vahel. Mittesekkumine, oma häälest loobumine (isegi hea ettekäändega) teeb kodanikust ülalpeetava, keda toidetakse palukestega härraste lauast. Just selline roll ootab meie ühiskonda lähiaastail. Et neid aastaid palju ei koguneks, peab demokraatlik avangard kokku tulema, läbi mõtlema oma strateegia ja veenma rahvast end toetama. Ma teen kõik, mis minust sõltub, et see sünniks võimalikult varsti,“ kirjutas Hodorkovski „Avatud Venemaa“ lehel.

Hodorkovski märkis, et valimistulemused olid piisavalt ootuspärased. „Need olid järjekordsed ilma valikuta valimised. Inimesed väljendasid oma suhtumist toimuvasse valimisaktiivsusega, mis oli viimaste aastate kõige madalam,“ nentis ta.

Eilsetel duuma valimistel, mille ülekaakukalt võitis võimupartei Ühtne Venemaa, oli valijate osalusprotsent 47,81. Kremli esindaja jõudis juba ka kuulutada, et osalus polnud sugugi väike: „Tervitatav oleks olnud palju suurem osalus, kuid pole vaja pisendada neid numbreid, mis meil on. Seda osalust ei saa nimetada väikseks,“ vahendas TASS Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi mõtteid. „Teate, suuremas osas Euroopa riikides on osalusprotsent märksa väiksem. See peegeldab reaalsust, see peegeldab poliitiliselt aktiivse elanikkonna proportsiooni, neid, kes traditsiooniliselt osalevad valimisprotsessis,“ selgitas Peskov.

Hetkel kuum