Sirje Rank • 23. september 2016 kell 16:48

Team Finland pettis ootusi

Team Finland?  Foto: Scanpix/Reuters

Soomes on vallandunud kriitika neli aastat tagasi käivitunud Team Finland kontseptsiooni üle, mille eesmärk oli tuua kõik riiklike vahenditega eksporti edendavad asutused ühe mütsi alla kokku.

Samuti oli siht meelitada ühisel jõul Soome investeeringuid ning koordineerida Soome mainekujundust maailmas.

Kauppalehti kirjutas sel nädalal, ootused pole täitunud ja edulugusid ei ole. Eksport kidub edasi ja investeeringute saamiselt jääb Soome OECD riikide võrdluses kehvade sekka. Soome töö- ja majandusministeerium vaatab kontseptsiooni uuesti üle, et see teenuse vajaja vaatest paremini tööle hakkaks.

Peamine kriitika on, ühte võrku koondatud üksustel pole ühtset nägemust ja strateegiat. Loodud on küll justkui üks aken, kust teenuseid saama peaks, kuid akna taga on ikka iga asutus eraldi oma eelarve ja eesmärkidega. 

Võrgustikku kuuluvad näiteks sellised asutused nagu Finpro, Tekes, Finnvera, Finnfund, Soome-Vene kaubanduskoda jt. Peaminister Juha Sipilä ootab, et aastaks 2020 aitab Team Finland Soome ekspordi kahekordistada.

Kauppalehti kirjutab, et isegi kaubamärgina ei tööta Team Finland välismaal hästi. Tekib segadus, millega on tegemist. On see mingi jalgpallimeeskond? Välismaal ollakse ikka edasi Suomi Finland.

Hetkel kuum