• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaapani firmad küsivad eestlastelt nõu

  Jaapani teadlased kohtuvad Eesti teadlaste ja ettevõtetega, et aidata Jaapani tootjatel teha paremaid soojuspumpasid.

  Eestisse saabus Jaapani soojustehnoloogia uuringute keskuse delegatsioon, et vaadata, kuidas Eestis kasutatakse soojuspumpasid. Info läheb sealsete ettevõtete tootearendusse nagu Panasonic, Toshiba ja Mitsubishi.
  Jaapanlasi võõrustava ettevõtte Bestair tegevjuhi Ramol Oja sõnul on see detailirohke teadus- ja arendustegevus. „Mis puutub soojuspumpadesse, siis on Jaapani tootjad maailmas kõige tugevamad, aga kuna jaapanlased on täpne ja teaduspõhine rahvas, siis tahavad nad seda veelgi täpsemini suunata,“ ütles Oja.
  Oja sõnul on Jaapani teadlaste jaoks oluline, et tooted sobiksid võimalikult hästi siinsesse kliimavööndisse ja nad saaksid kasutada teaduspõhist infot, et tooted oleksid tõhusamad ja ka keskkonnasäästlikumad. „Nende arvamust hinnatakse - selles mõttes on see väga kaalukas delegatsioon, et see koosneb ülikoolide professoritest, teadlastest, doktoritest.“
  Ta ütles, et jaapanlased on tootearenduses altid arvestama ka edasimüüjate ettepanekutega. „Kui meiesugused diilerid teevad tootmisettepanekuid, siis oma arvestustes Panasonic teeb oma teadlastega ise kalkulatsioonid, et kas selline asi on üldse teostatav. Ja see organisatsioon analüüsib selle mõistlikkust keskkonnasäästlikkuse osas vaadatuna samuti,“ selgitas Oja.
  Jaapani delegatsioon tutvus ka meremuuseumiga, millel on ainulaadne küttesüsteem. Jaapani teadlased tahtsid teada, kuidas talletatakse soojusenergiat pea kümne meetri kõrguste lagedega muuseumis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Tallinki reisijate arv enam kui kahekordistus
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.