Jaapani firmad küsivad eestlastelt nõu

Kütteseadmeid tootvaid jaapanlasi huvitab karmima kliimaga Eesti kogemus.  Foto: Raul Mee
Kristel Härma • 14. oktoober 2016 kell 10:00

Jaapani teadlased kohtuvad Eesti teadlaste ja ettevõtetega, et aidata Jaapani tootjatel teha paremaid soojuspumpasid.

Eestisse saabus Jaapani soojustehnoloogia uuringute keskuse delegatsioon, et vaadata, kuidas Eestis kasutatakse soojuspumpasid. Info läheb sealsete ettevõtete tootearendusse nagu Panasonic, Toshiba ja Mitsubishi.

Jaapanlasi võõrustava ettevõtte Bestair tegevjuhi Ramol Oja sõnul on see detailirohke teadus- ja arendustegevus. „Mis puutub soojuspumpadesse, siis on Jaapani tootjad maailmas kõige tugevamad, aga kuna jaapanlased on täpne ja teaduspõhine rahvas, siis tahavad nad seda veelgi täpsemini suunata,“ ütles Oja.

Oja sõnul on Jaapani teadlaste jaoks oluline, et tooted sobiksid võimalikult hästi siinsesse kliimavööndisse ja nad saaksid kasutada teaduspõhist infot, et tooted oleksid tõhusamad ja ka keskkonnasäästlikumad. „Nende arvamust hinnatakse - selles mõttes on see väga kaalukas delegatsioon, et see koosneb ülikoolide professoritest, teadlastest, doktoritest.“

Ta ütles, et jaapanlased on tootearenduses altid arvestama ka edasimüüjate ettepanekutega. „Kui meiesugused diilerid teevad tootmisettepanekuid, siis oma arvestustes Panasonic teeb oma teadlastega ise kalkulatsioonid, et kas selline asi on üldse teostatav. Ja see organisatsioon analüüsib selle mõistlikkust keskkonnasäästlikkuse osas vaadatuna samuti,“ selgitas Oja.

Jaapani delegatsioon tutvus ka meremuuseumiga, millel on ainulaadne küttesüsteem. Jaapani teadlased tahtsid teada, kuidas talletatakse soojusenergiat pea kümne meetri kõrguste lagedega muuseumis.

Hetkel kuum