Valmistoidu tootjate müük õitseb

Valmistoidu tootjate müügitulu kasvas  Foto: Indrek Susi
Äripäev • 19. oktoober 2016 kell 9:34

Valmistoitu tootvad ettevõtted tootsid tänavu esimesel poolaastal ligi 100 miljoni euro väärtuses. Sisetarbimise suurenemise ja ekspordi elavnemise toel kasvas müügitulu 9,1 protsenti, selgub maaeluministeeriumis koostatud valmistoitu tootvate ettevõtete 2016. aasta I poolaasta ülevaatest.

"Valmistoidu osakaal toiduainetööstuse toodangus kasvab kiiresti ja on jõudnud juba ligi 15 protsendini," ütles maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Valmistoitu tootvate ettevõtete kogukasum oli esimesel poolaastal 10,7 miljonit eurot ehk 7,6 protsenti enam kui eelmisel aastal samal ajal. Ettevõtete müügitulu oli 125,6 miljonit eurot (+9,1 protsenti).

Kasvas ka valmistoitu tootvate ettevõtete efektiivsus. Lisandväärtus töötaja kohta ehk tööviljakus suurenes aastases võrdluses 5,7 protsenti, tunnitootlikkus samal perioodil 18,2 protsenti.

Ligikaudu pool Eestis toodetavast valmistoidust eksporditakse, 2016. aasta esimesel poolaastal kokku ligi 54 miljoni euro väärtuses. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga suurenes eksport 7 protsenti.

Valmistoitu tootvates ettevõtetes töötas 2016. aasta esimesel poolaastal keskmiselt 2477 inimest. Statistikaameti lühiajastatistika andmetel tegutseb Eestis keskmiselt 90-100 valmistoitu tootvat ettevõtet, ligikaudu 60 protsenti valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulust annab neli suuremat tööstust.

Valmistoitu tootvate ettevõtetena käsitletakse ülevaates valmistoitude (salatid, võileivad jne), suhkru- ja kondiitritoodete, maitseainete ja -kastmete ning eritoitude (lastetoidud, dieettoidud, gluteenivabad toidud jne) tootmisega ning kohvi ja tee töötlemisega tegelevaid ettevõtteid.

Hetkel kuum