• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  6 tõde ebaõnnestumisest

  KontorFoto: Wikimedia Commons

  Kuigi enamik inimesi kardab ebaõnnestuda ning tunneb vussi läinud asja tõttu sageli piinlikkust, pole selleks tegelikult mingit põhjust.

  Ettevõtjad jätavad endast sageli mulje kui julgetest inimestest, kes sammuvad oma idee teostamise nimel kasvõi üle laipade. Tegelikult on tegu müüdiga ning uuringud on näidanud, et paljud edukad juhid ja ettevõtjad peavad oma suurimaks hirmuks ebaõnnestumist.
  Väljaande Entrepreneur kaasautor Peter Gasca kirjutab, et edukat fondijuhti kohates tunnistas viimane talle, et ta kardab läbikukkumist kõige enam, ent samas olla ta tunnistanud, et hirm ebaõnnestumise ees ning ebaõnnestumine ise on tegelikult parimad motivaatorid olemaks parem ja edukam sina.
  Iga inimene peaks läbikukkumise oskama enda jaoks lahti mõtestada ning keskenduma põdemise ja piinlikkustunde asemel hoopis sellele, missugust kasu võib see talle tulevikus tuua.
  Edu tuleb läbi ebaõnnestumise. Paljude inimeste jaoks võib õnnetu armastus muuta armastusest arusaamist täielikult. Niisamuti muudab ebaõnnestumine inimese arusaamist edust. Kui projekt või idee ei õnnestu, ei tohiks seda enda jaoks käsitleda absoluutsena, vaid pigem millegi õpetliku ning paratamatuna. Palju on neid inimesi, kellel kõik, mis nad teevad, õnnestub? Ilmselt vähe. Ja kui me arvame end kedagi teadvat, siis ilmselt pole ta kõikidest oma ebaõnnestumistest rääkinud.
  Uudishimu ja ebaõnnestumine käivad käsikäes. Ettevõtjad on loomult uudishimulikud ning selleks, et millegi uudse ja põnevaga välja tulla, peab sageli käima tallamata rada. Uudishimu tähendab seega kõrvalekaldumist tavalisest ning seega suurendab ka tõenäosust ebaõnnestuda.
  Ebaõnnestumine on väärtus. Paljud inimesed kipuvad oma praegust situatsiooni peas ümber mängima ning kujutama ette, mis kõik oleks juhtuda võinud, kui mõnda asja teisiti teha. Seega ei tasuks tegeleda vaid mõttemängudega, vaid proovida oma plaane ka ellu viia. See aitab ühelt poolt mõista äri ja ettevõtlust paremini, samas annab see suurepäraseid kogemusi ning teadmisi, mida võib hilisemas elus hädasti vaja minna.
  Keegi ei taha, et sa ebaõnnestuksid. Ettevõtte läbikukkumist ei karda vaid ettevõtja ise. Sellist stsenaariumit ei näe ette näiteks ka firmasse investeerinud inimesed või ettevõtja lähikondlased, kes hoiavad pöialt, et kõik õnnestuks. Kuna kõik osapooled teevad õnnestumise nimel tööd, saab öelda, et see lähendab neid, kes ühel või teisel moel ettevõttega seotud on. Tähtis on olla avatud ning oma edust ja ka ebaedust teistele rääkida. See suurendab ettevõtte läbipaistvust ning vähendab tõenäosust, et ebaõnnestumised väga valusalt mööduvad.
  Ebaõnnestumine pole loobumine.  Sageli kiputakse võrdusmärki tõmbama ebaõnnestumise ning loobumise vahele. Tõsi on aga see, et kui sa ise tead, et sa oled kõik oma oskused suunanud oma ideesse, pole selle ebaõnnestumine kindlasti loobumine. Seda peaks käsitlema hea õppetunnina ning kindlasti tasuks endale juba üksnes üritamise eest lisapunkte anda.
  Ebaõnnestumised muutuvad ajas lihtsamaks. On teada-tuntud tõde, et esimene ebaõnnestumine on kõige valusam ning reeglina elatakse seda kõige raskemalt ja kauem ka üle. Seega tasuks end lohutada sellega, et kuna ebaõnnestumised on elu üks osa, on nendest taastumine ettevõtja jaoks üha kergem. See omakorda suurendab aga enesekindlust ning –teadlikkust ning vähendab võimalust edasisteks ebaõnnestumisteks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Enefit Greeni tulevase tuulepargi toetuse vaidlus jõudis kohtu ette Elering: Eesti Energia tegi pöördumatuid investeeringuid 42 euro ja 30 sendi eest
Tallinna halduskohtus arutati Eesti Energia tütarfirma Tootsi Windpark kaebust taastuvenergia toetust jagava Eleringi otsuse vastu, mis jättis Tootsi tuulepargi ilma nii-öelda vanast toetusskeemist, millega oleks saanud projekt 12 aasta jooksul tarbijate taskust kuni 300 miljonit eurot.
Tallinna halduskohtus arutati Eesti Energia tütarfirma Tootsi Windpark kaebust taastuvenergia toetust jagava Eleringi otsuse vastu, mis jättis Tootsi tuulepargi ilma nii-öelda vanast toetusskeemist, millega oleks saanud projekt 12 aasta jooksul tarbijate taskust kuni 300 miljonit eurot.