Pille Ivask • 30. oktoober 2016 kell 10:11

Jaapan muutub võõrtööliste suhtes sõbralikumaks

Inimesed Tokyos  Foto: epa

Jaapan, kes pole üldjuhul immigrantide osas väga vastutulelik, teatas sel nädalal, et ootab võõrtöölisi täitma tühjaks jäänud ametikohti.

Siiski tähendab muudatus seda, et madala kvalifikatsiooniga võõrtöölised saavad minna Jaapanisse tööle vaid piiratud ajaks. Riigi peaminister Shinzo Abe on teatanud, et pikas perspektiivis Jaapan siiski sellist suunitlust enda jaoks ette ei näe ehk oskusteta immigrantide voolu Jaapanisse riik jätkuvalt ei soovi.

Jaapani endine majandusminister Heizo Takenaka ütles teisipäeval Bloombergile antud intervjuus, et Jaapanis sõna “immigrant” poliitikakujundamises üldse ei kasutata. “Peaminister ütleb pidevalt, et tegu pole immigratsiooniga, vaid riiki tulevad külalistöötajad.”

Inimesi jääb vähemaks

Jaapani ühiskonnas on üheks suuremaks probleemiks madal sündimus ning keskmise eluea kiire tõus. See on pannud raskesse olukorda ettevõtjad, kes ei leia endale töötajaid. Riigijuhid peavad seetõttu välja nuputama poliitikaid, kuidas keerulist olukorda leevendada. Asja teeb keerulisemaks eeskätt see, et immigrandid pole jaapanlaste seas olnud kunagi eriti soositud, kuna kardetakse oma identiteedi kadumist.

Abe nõunik Masahiko Shibayama märkis, et üks võimalus praegust olukorda paremaks muuta oleks luua külalistöötajate programm, mis tähendab, et immigrandid saaksid viieaastase viisa ning õiguse Jaapanis töötada. See ettepanek on aga saanud juba omajagu kriitikat, kuna hiljutise turismibuumi valguses on jaapanlased rahulolematud ning küsivad, kui palju välismaalasi riigis üldse olla võiks. “Ma usun, et on väga oluline luua selline töökeskkond, mis aktsepteeriks immigrante,” arutles Shibayama.

Veidi sõbralikumat suhtumist näitab Jaapan üles ka kõrgelt kvalifitseeritud tööliste osas. Abe on väitnud, et kuna globaalsel tasandil käib praegu riikide vahel suur võistlus helgemate peade nimel, siis juurutab riik programmi, mille alusel saaks professionaalidele anda kõige kiiremini püsiva elamisloa. Praeguse seisuga peab inimene elama Jaapanis vähemalt 10 järjestikust aastat, et püsivat elamisluba taotleda.

Ökonomistid on ühel nõul, et kui Jaapan tahab tulevikus näha majanduskasvu, on oluline kaasata tööturule välismaalasi. Kui praegu elab Jaapanis 127 miljonit inimest, siis aastaks 2040 peaks see arv langema 19 miljoni võrra. Samas on eksperdid Jaapanit hoiatanud, et üksnes immigrantidele uste avamisest ei piisa, vaja on ka põhjalikke struktuurseid muudatusi.

Ja muudatusi on Jaapanil vaja kähku. Maailma üks tuntumaid personalifirmasid Manpower avaldas möödunud aastal uuringu, kust selgub, et 83% Jaapani personalijuhtidest pidi tunnistama, et neil on probleeme vabade töökohtade täitmisega. Võrdluseks, globaalsel tasandil on see näitaja 38%.

Hetkel kuum