Pille Ivask • 12. november 2016 kell 4:45

Mis saab Trumpi äridest?

Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters

Sel nädalal USA 45. presidendiks valitud Donald Trump on tunnistanud, et pühendub presidendiks olemisele, kuid paljud ei usu, et ta oma äridest päriselt taandub.

Donald Trump on Trump Organizationi juht. Tegu on konglomeraadiga, mille alla käib eripalgelisi ärisid üle maailma, näiteks ärikinnisvara, hotelle, golfiväljakuid.

Selle aasta jaanuaris Fox Businessile antud intervjuus ütles Trump, et kui ta valitakse presidendiks, jätab ta oma äritegevuse tagaplaanile. “Kui ma saan presidendiks, ei hooli ma enam oma ettevõtetest. Need on tühised,” ütles vastvalitud president toona. “Mu äri juhivad Ivanka, Eric ja Don. Ma ei oleks asjasse segatud, sest ma ei hooliks siis mitte millestki muust peale meie riigi,” jätkas Trump, viidates oma lastele, kellele ta on juba hakanud juhtimist üle andma. Viimastel päevadel antud intervjuudes pole Trump viidanud, nagu ta oleks oma plaane muutnud.

Oktoobris küsis ABC uudistesaate ajakirjanik Donald jr, Ivanka ja Ericu käest, kas nad plaanivad äris edasi tegutseda ning asja enda kätte võtta, kui nende isa peaks presidendiks valitama. “Seda me teeme. Meie oleme ehitajad,” vastas Donald jr enesekindlalt.

Neljapäeval kinnitas Trumpi esindaja Michael Cohen, et multimiljonärist president pole tõepoolest huvitatud oma äri juhtimisest. “Me teeme selle ära ka seaduslikus plaanis. Tema lapsed on väga intelligentsed ning kvalifitseeritud ning ta (Donald Trump – toim) tunneb end mugavalt oma ärisid neile üle andes,” kommenteeris Cohen.

Paljude jaoks pole seesugune plaan aga sugugi veenev. Kuigi Trump annab oma ärid üle ning see tähendaks justkui, et ta ei ole oma firma tegevusega kursis, on ekslik arvata, et ta ei tea, mis Trump Organizationis toimub. Nii on mitmel pool öeldud, et tegelikult on Trump ikka veel oma firmaga tihedalt seotud. Ta teab oma äride seisu väga hästi, kuna ta on need kõik ise üles ehitanud, samuti hakkaksid tema firmasid juhtima ta lapsed, mis tähendab, et pere keskel kindlasti arutatakse, kuidas asjad lähevad.

CNBC vahendab, et praeguste plaanide kohaselt hakkab hotellide äri juhtima Donald Trump tütar Ivanka, Donald jr veab golfiväljakute bisnist ning Eric hakkab vedama veiniäri ning uusarenduste rajamist.

Pole avaldanud maksudeklaratsioone

Donald Trump kutsub end miljardäriks, ent tegelikult on raske hinnata, kui palju raha uuel presidendil tegelikult on. Mõningate andmete kohaselt on Trumpi varade koguväärtus vähemalt 1,5 miljardit dollarit. Trump ise on mõistagi seda oluliselt suurendanud ning kelkinud, et tal on umbes 10 miljardi dollari jagu varandust.

Tema rikkuse ning ettevõtja tausta tõttu on pidevalt olnud õhus küsimused, kuidas ta suudab eraldada presidendiks olemist ning ettevõtlust ehk kuidas suudab ta end distantseerida äriinimestest ning vältida huvide konflikti.

Reklaamis ennast

Kuigi meediakanalites on Trump tunnistanud, et astub hea meelega Trump Organizationi rongilt maha, kasutas ta kogu oma kampaania ajal võimalusi oma brändi reklaamida. Näiteks toimus möödunud kuul Valgest Majast sisuliselt kiviviske kaugusel asuvas Trump International Hoteli pidulik lindilõikamise tseremoonia, mis sai ka meedias palju kajastust.

Portaal Foursquare kirjutab, et kogu kampaania vältel väisas Trump omanimelisi valdusi, mille hulka kuuluvad lisaks hotellidele ka kasiinod ning golfiväljakud. Oma plaanist kandideerida presidendiks teatas Trump samuti ühes omanimelises hotellis.

Brändinguga tegelev uurimisagentuur Brand Keys avaldas hiljuti, et kui veel hiljaaegu oli Trumpi nimi brändina pigem vähe huvi tekitav, siis tulevikus võib Trumpide perekond tänu sellele saada oluliselt jõukamaks. Trump asub ametisse 20. jaanuaril ning on alust arvata, et tema ärid hakkavad, lisaks talle endale muidugi, saama oluliselt rohkem tähelepanu kui seni. See aga annab alust arvata, et Trumpide perekonna rikkus hakkab mühisedes kasvama.

Hetkel kuum