Äripäev • 6. detsember 2016 kell 5:08

Kuidas ärimehed Savisaarelt teeneid ostsid?

Edgar Savisaar  Foto: Andres Haabu

Eesti viimaste aastate ühest põnevamast lugemisest ehk Edgar Savisaare kriminaaltoimikust nähtub, kuidas linnapea Savisaare ajal said ärimehed endale pistise või altkäemaksu toel linnateenuseid osta, kirjutab Postimees.

Näiteks ehitusettevõtja Aivar Tuulberg andis 50 000 eurot sularaha Savisaarele vastutasuks selle eest, et linn korraldas sihtasutuse Tallinna Kultuurikatel remonditööde konkursi võidu Astlanda Ehituse ning Rand ja Tuulberg ASi ühispakkumisele. Tuulberg lükkas Postimehe andmed ümber öeldes, et need ei vasta tõele.

"Oma tõendid ja seletused jätan ma kohtusaali jaoks. Väga ebameeldiv on, kui kohut üritatakse mõista ajakirjanduse abil. Minult kommentaare ei küsita ja avaldatakse selline lugu enne, kui mu kaitsja on kohtus saanud tõendid esitada. Lugu ise ilmub juhuslikult järgmisel päeval, kui on määratud asja arutav kohtunik. Meil peaks õigust mõistma kohus ja seni kehtib õigusriigis süütuse presumptsioon," kirjutas Tuulberg vastulauses. Vastulause täisteksti loe Postimehest. 

Alexander Kofkin maksis kinni Savisaare ja tema toonase tüdruksõbra Siret Kotka puhkusereisi Hispaaniasse, mis sisaldas edasi-tagasi äriklassi lennukipileteid, majutust Marbellas hotellis Guadalpin ning raviprotseduure kohalikus meditsiinikeskuses Centro Medico. Vastutasuks pikendas linn Kofkiniga tema hotelli ja toitlustuskohtade lepinguid ning ostis konverentsiteenust.

Kriminaalsüüdistus puudutab ka suurärimees Hillar Tederit, kelle palvel lubas Savisaar oma ametit kasutades korraldada ärimehega seotud kinnistu aadressil Mäekalda 14 vahetuse Tallinna linnale kuuluva 2600-ruutmeetrise kinnistu vastu aadressil L. Koidula 34a.  Vastutasuks korraldas ärimees Teder oma poja kaudu 275 000-eurose laenu Keskerakonna valimiskampaaniat korraldanud Paavo Pettai ettevõttele Midfield.

Mida soovis Vello Kunman ja vahendas Villu Reiljan, loe edasi Postimehest.

Üks keskne süüdistus on aga rahapesu Šveitsi konto kaudu, millest Äripäev on juba aastaid tagasi kirjutanud.

Hetkel kuum