Pille Ivask • 8. detsember 2016 kell 14:15

McDonald’s kolib oma maksubaasi Luksemburgist ära

McDonald's  Foto: EPA

Kiirtoidukett McDonald’s teatas, et viib oma USA-välise ettevõtluse maksubaasi Luksemburgist Suurbritanniasse, sest Euroopa Liidu regulatsioonid võivad osutuda ettevõttele ebasoodsaks.

Juunis korraldas Suurbritannia rahvahääletuse, mille tulemusena otsustasid britid, et riigil oleks targem Euroopa Liidust lahkuda. Nüüd otsustas McDonald’s luua Suurbritanniasse uue ettevõtte, mis vastutab väljaspool Ameerika Ühendriike teenitud litsentsitasude eest ning hakkab makse maksma Suurbritannias. McDonald’s alustab muudatustega juba uuel kuul.

McDonald’s teatas ametlikult, et Suurbritannias on ettevõtlusele soodsad tingimused, samuti on neil Londonis suur kontor, kust juba juhitakse kiirtoiduketi rahvusvahelist äri.

McDonald’si teade tuleb ajal, mil Luksemburgi maksuseadusi ning -laekumisi jälgivad Euroopa Liidu ametnikud suure hoolega. McDonald’si maksustrateegial hoiavad hoolega silma peal ka ametiühingud ning tarbijagrupeeringud, kes on ettevõtet süüdistanud maksude maksmata jätmises. Süüdistuste kohaselt jättis McDonald’s aastail 2009-2013 maksmata miljardi dollari jagu makse.

Üks Euroopa Liidu ametnik ütles sel aastal, et McDonald’s on näide sellest, kui kaugele võib üks ettevõte maksudega sahkerdamisega minna. McDonald’s kinnitab aga, et maksude maksmisega on neil kõik korras ning süüdistusi nad omaks ei võta, lisades, et aastail 2011-2015 maksid ettevõte Euroopa Liidus 2,5 miljardit dollarit makse.

Hetkel kuum