Mait Kraun • 14. detsember 2016 • 1 min
Jaga lugu:

Hiina duubeldab kaitsekulutusi

Hiina hävituslennukid J-10  Foto: EPA

Aasia võidurelvastumine kogub tuure, sest Hiina plaanib sellel kümnendil oma kaitsekulutusi kahekordistada, vahendab CNN Money.

Hiina kaitsekulutused tõusevad 2020. aastaks 233 miljardi dollarini. Veel 2010. aastal tehti kaitsekulutusi 123 miljardi eest, selgub IHS Jane raportist.

Ka teine suurriik India suurendab aktiivselt kaitsekulutusi. Sel aastal suurendati rahastust 4 miljardi dollari võrra, mis tõstis riigi ettepoole näiteks Saudi Araabiast ja Venemaast. Kaitsekulutuste edetabelis on India nüüd esimest korda viie suurima riigi seas.

Aasia-Okeaania regiooni riikide kaitsekulutused on viimastel aastatel tublisti tõusnud, sest majandused on hästi kasvanud. Lõuna-Hiina mere pinged võivad osutuda katalüsaatoriks, mis sunnib kulutusi veelgi tõstma.

„Traditsiooniline kaitsele orienteeritus Aasia-Okeaania piirkonnas väheneb ning riigid demonstreerivad järjest enam on sõjalist jõudu,“ ütles IHS Jane’i analüütik Craig Caffrey. „See on regioonis uus areng ning on tõenäoline, et riikide sõjaväed satuvad rohkem kontakti.“

Hiina on USA järel kaitsekulutuste poolest teisel kohal. Plaani järgi peaks Hiina kulutused 2020. aastaks olema neli korda suuremad kui Suurbritannial. Kaitse-eelarve ületaks ka suuremate Euroopa riikide kulutusi kokku.

USA on jätkuvalt maailma suurim sõjaline jõud – riigi iga-aastased kaitsekulutused ületavad 600 miljardit dollarit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt