Äripäev • 16. jaanuar 2017 kell 13:14

Kohus rahuldas Kiili nõude Tallinna Sadama vastu

Tallinna Sadama juhatuse endine liige Allan Kiil  Foto: Toomas Huik, Postimees/Scanpix

Harju maakohus rahuldas Tallinna Sadama endise juhatuse liikme Allan Kiili hagi Tallinna Sadama vastu ja mõistis ettevõttelt tema kasuks välja ligi 25 000 eurot.

Kohus mõistis altkäemaksu võtmises kahtlustatava Allan Kiili kasuks välja põhinõudena 24 779,76 eurot, millele lisanduvad menetluskulud 6462,40 eurot.

Kiil esitas septembris Tallinna Sadama vastu hagi, nõudes konkurentsikeelu kokkuleppe põhjal hüvitist. Nimelt oli Kiilil Tallinna Sadamaga sõlmitud juhatuse liikme leping, mis keelab tal 12 kuu jooksul pärast lepingu lõppemist töötada või osutada Tallinna Sadama konkurentidele teenuseid.

"Vaatamata asjaolule, et Kiil täitis kokkuleppest tulenevaid kohustusi nõuetekohaselt, keeldus Tallinna Sadam Kiilile lepingus kokkulepitud hüvitist tasumast põhjusel, et teenistussuhe, sh konkurentsikeelu kokkulepe oli Tallinna Sadama hinnangul lõppenud," seisis Kiili esindanud vandeadvokaatide saadetud teates.

Harju maakohus selgitas otsuses, et konkurentsipiirangu eesmärk on vältida äriühingu ja endise juhatuse liikme omavahelist võistlemist majanduslikes turusuhetes. Kohtu selgituste kohaselt on konkurentsikeelu kohustuse täitmise eest juhatuse liikmele ette nähtud hüvitis seepärast, et keeld riivab viimase põhiseaduslikke õigusi ja vabadust ennast teostada ja valida tegevusala. Kohus lisas, et teenistuslepingu lõppemine ei lõpetanud automaatselt konkurentsikeelu kokkulepet.

Kuna kohus tuvastas, et Kiil ei sõlminud 12 kuu jooksul mitte ühtegi lepingut, mida ta teenistuslepingu alusel ei oleks tohtinud teha, tuleb Tallinna Sadamal Kiilile kokkulepitud hüvitis tasuda.

Maakohtu otsuse saab vaidlustada Tallinna ringkonnakohtus 30 päeva jooksul.

Hetkel kuum