Mait Kraun • 25 jaanuar 2017

Millised on maailma korrumpeerunumad riigid?

Põhja-Korea on üks maailma korrumpeerunumaid riike.  Foto: Bloomberg

Maailma kõige korrumpeerunumad riigid on Somaalia, Lõuna-Sudaan, Põhja-Korea ja Süüria. Eestis on seis ülejäänud maailmaga võrreldes aga suhteliselt hea, selgub Transparency Internationali iga-aastasest ülevaatest.

Somaalia on maailma korrumpeerunuma riigi tiitlit hoidnud juba kümme aastat järjest. Corruption Perceptions indeks hindab 100 punkti süsteemis seda, kui palju riigi on avalikus sektoris korruptsiooni. Somaalia sai 100st vaid 10 punkti, vahendas CNBC.

Riigid, mille tulemus on madalam, on rohkem korrumpeerunud. Sellistes riikides on küllaltki tavaline, et korruptsiooni ei tuvastata, valitsemine on kehv ja institutsioonid on nõrgad, kirjutati raportis.

Somaaliale järgnes Lõuna-Sudaan (11 punkti) – see riik loodi vaid kuus aastat tagasi, mil Lõuna-Sudaan eraldus Sudaanist. Kolmandal kohal on Põhja-Korea ja talle järgneb sõjast räsitud Süüria.

Kõige enam kasvas korruptsioon Lähis-Ida riikides. Kõige suurem langeja oli Katar (–10 punkti), mis sattus seoses jalgpalli 2022. aasta maailmameistrivõistluste korraldamisega mitmesse skandaali, ütles Transparency International.

Allpool on välja toodud ka kaart, kus on näha, millised riigid on korrumpeerunumad kui teised. Mida punasem on riik, seda madalam oli selle tulemus.

Kõige väiksema korruptsiooniga riikide edetabelit juhivad Taani, Uus-Meremaa, Soome, Rootsi ja Šveits.

Eesti on 176 riigi seas 22. kohal (skooriks 70). Kui Soome välja arvata, on Eesti lähinaabritest pikalt ees. Läti hoiab 44. kohta ja Leedu 38. kohta. Venemaa on alles 131. kohal.

Hetkel kuum