Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Gasellide kolm soovitust äri eduks

    Kiiresti kasvavate ettevõtete ehk gasellide juhid ja omanikud on jaganud aasta jooksul ilmunud lugudes hulga soovitusi, mis on neil aidanud oma äri kasvatada. Toome siinkohal ära valiku mõningatest soovitustest.

    Aednik: kuula pankurit
    Andrus Kuusk, Pärnu aiandusfirma OÜ Kuusk AE tegevjuht ja omanik (2014 Gaselli TOPis 655. koht)
    1. Müü seda, mis hästi müüb. Kui agent pakub uut toodet, olen alati talle öelnud, et las teised müüvad selle kuumaks, mina hakkan seda aasta hiljem müüma. Sain kunagi Tupla müügiga õppetunni. Kõik müüsid tollal Tuplat, mina mõtlesin, et leian oma niši ja hakkan Kalevi komme ja assortiikarpe müüma. Hulgifirmadest toodud muu kaup läks nagu soe sai, ainuke, mis ei läinud, oli Kalevi toodang. Sain selle kuskile poodi ära sokutada ja edaspidi ostsin sisse Tuplat. Müüs väga hästi.
    2. Varu käiberaha. Sul peab rahaline puhver olema, sest kui käiberahaga mängid, hakkab see valusalt kätte maksma. Ei saa enam kaupa sisse võtta ja kui kaubavalik väheneb, läheb klient konkurendi juurde.
    3. Usalda panka. Kui lähed hea äriideega panka ja pank on toetav, võid end rohkem usaldada, sest tegu ongi hea ideega. Kui aga pank ütleb ei, siis ei tasu solvuda. Minu jaoks oli kunagine ei elu kõige õnnelikum ei. Mul oli 2008. a valmis aiandi juurdeehituse projekt, ka ehitusluba oli taskus. Pank ütles, et praegu ei ole laienduseks õige aeg, laenu ma ei saanud. Järgneval neljal aastal kukkus käive igal aastal ligi 10%.
    Ado Tuuga, Rapla reklaami- ja kujundusfirma OÜ Adograaf tegevjuht ja omanik, Kaarel Tuuga, Indrek TuugaFoto: Väinu Rozental
    Reklaamimehed: ettevõtja peab kannatlik olema
    Ado Tuuga, Rapla reklaami- ja kujundusfirma OÜ Adograaf tegevjuht ja omanik, Kaarel Tuuga, Indrek Tuuga (2014 Gaselli TOPis 592. koht)
    1. Ole järjepidev. See peab super hea idee olema, kui turule tulija hakkab kohe palju raha teenima. Üldjuhul on ikka vaja järjepidevust ja kannatlikkust, vahepeal võib äri sootuks kehvemini minna. Tulu ei tule lihtsalt, ettevõtja peab kannatlik olema.
    2. Oluline on pere toetus. Kui sa teed oma firma, siis kodused peavad toetama sinu tegevust. Kui peres on kõik korras, läheb ka ettevõtlus paremini.
    3. Mõtle reklaamile. Äri planeerimisel peaks arvestama reklaamikuluga. Paraku on sageli nii, et tehakse firma valmis, aga siis on raha otsas. See on vale suhtumine.
    Triin Peips, Valgamaa metsandusfirma OÜ Ökopesa juhataja ja omanikFoto: Väinu Rozental
    Metsaistutaja: tööd ei valita
    Triin Peips, Valgamaa metsandusfirma OÜ Ökopesa juhataja ja omanik (2014 Gaselli TOPis 748. koht)
    1. Öö on kasutamata ressurss. Eriti ettevõtte alguses peab tööd rõvedalt palju tegema. Kui vaja, ka puhkepäevadel ja öösel. Võin alustavatele ettevõtjatele öelda, et öö on täiesti kasutamata ressurss.
    2. Tee ära ka halvad tööd. Tööd ei valita, kõik tööd tuleb ära teha. Kui on hea töö, ei tulda mulle ütlema, et Triin, see oli nii hea töö, maksa mulle vaid pool tasust. Aga kui on sitt töö, siis oi seda vingumist ja inisemist. Kui sa töö halbades tingimustes nurisemata ära teed, siis võib-olla viib see aastate pärast hoopis uute juhusteni.
    3. Ole kannatlik. Sinuga võidakse ootamatult ühendust võtta, sest kellelegi meenus, et olid ainuke firma, kes kunagi halva töö ära tegi.
    Mihkel Kangur, ahjutarvikuid tootva Saaremaa firma OÜ Põlmer tegevjuht ja põhiomanikFoto: Väinu Rozental
    Ahjutarvikute tootja: ole jonnakas
    Mihkel Kangur, ahjutarvikuid tootva Saaremaa firma OÜ Põlmer tegevjuht ja põhiomanik (2014 Gaselli TOPis 690. koht)
    1. Kinnita kanda tasapisi. On suur asi saada välismaal varvas tuntud firma ukse vahele. Seda tuleb teha rahulikult, algul teed väikesed partiid ja küll hakkab tellimusi juurde tulema. Meie hakkasime tunamullu tegema Soome ahjutootjale Tulikivile allhankena saunaahjude tahmaluuke. Nüüd teeme lisaks kaminaplekke ja mitme toote joonised on mul laual. Meie jaoks on see suur asi, et selline ettevõte tellib meie käest.
    2. Utsita ennast. Eneseutsitamine pole mõnus, ent see on vajalik. On küllalt olnud juhuseid, kui ma pool tundi enne tööpäeva lõppu mõtlen, et aitab tänaseks, teen selle kõne või tegelen selle asjaga homme. See on vale suhtumine. Aega tuleb võimalikult efektiivselt kasutada.
    3. Ole järjepidev. Edu tagatiseks on teinekord see, kui sa käid kellelegi pidevalt pinda. Näiteks kaubandusketti muidu oma kaubaga sisse ei saa. Pead kogu aeg helistama ja ennast meelde tuletama. Mina olen kasvõi igal nädalal helistanud ja tänu sellele toodetega sisse saanud.
    Tiit Tippel ja Ants-Aarne Viirmaa, Tallinna trükifirma OÜ Joon juhatuse liikmed ja omanikudFoto: Väinu Rozental
    Trükkalid: punt on oluline
    Tiit Tippel ja Ants-Aarne Viirmaa, Tallinna trükifirma OÜ Joon juhatuse liikmed ja omanikud (2014 Gaselli TOPis 91. koht)
    1. Otsi lahendus isiklikule vajadusele. Valdkond, milles toimetad, peab sulle meeldima. Paljud head ettevõtted on kasvanud välja isiklikust vajadusest. Kuna keegi meist ei ole unikaalne, on sarnased vajadused ka teistel. Kui oled loonud oma vajaduse rahuldamiseks teenuse või toote, on sel potentsiaali suuremaks kasvada. Kõik sõltub sihtrühma või sihtturu suurusest. Nii kasvataksegi väikeettevõtjast suureks.
    2. Koonda sarnaste väärtustega inimesi. Heas pundis saab igasugune töö tehtud. Paljudes ettevõtetes on töötajad ja meeskonnaliikmed juhi sarnased. See ongi sarnaste väärtustega inimeste kogum, mis ettevõtet edasi viib. Meil oli suur proovikivi kaks aastat tagasi tulekahju, mis puhkes ülakorrusel asuvas ettevõttes, ning ujutas meid kustutusveega üle. Meie inimesed tulid südaöösel kohale kaupa ja masinaid päästma ning olid ettevõttel abis põlengujärgsel keerulisel poolaastal. Kriis ühendas meid veelgi enam.
    3. Püüa eristuda. Püüa teha asju teisiti, tihti võib see viia uudsete lahendusteni. Kui teised trükifirmad keskenduvad trükitoodete valmistamisele, siis me mõtleme, mida klient tootega teha võiks ja kuhu see võiks edasi liikuda. Pakume erilisi lahendusi, mitte vaid trükitoodet.
    Tõnis Tobre, Tartu IT-firma OÜ BitWeb tegevjuht ja omanikFoto: Väinu Rozental
    Tarkvaraarendaja: võta elu tšillilt
    Tõnis Tobre, Tartu IT-firma OÜ BitWeb tegevjuht ja omanik (2014 Gaselli TOPis 221. koht)
    1. Tunneta liblikaid kõhus. Ettevõtjal peab sees miski heas mõttes keerama ehk tegele asjaga, mis paneb liblikad kõhus lendama. Sageli kasvab ettevõtlus hobist välja, minu ettevõte kasvas välja tänu sellele, et programmeerimine on mu hobi. Olen õnnelik inimene – saan hobi ja töö ühendada. Olen vaimselt rikas, sest saan teha seda, mida ma teha tahan.
    2. Ettevõtlus on eneseteostus. Kui vähegi võimalik, hakka ettevõtjaks, sest ettevõtlus on suurepärane eneseteostusprojekt. Sa pead endale tõestama, et suudad ära teha midagi oma kätega nullist peale ja midagi sellist, millest on kellelegi kasu. Kõige tähtsam – seda tehes saad uusi teadmisi. Ja tagatipuks raha ka.
    3. Oska lõõgastuda. Varem tundus mulle, et 16-tunnised tööpäevad ongi lõõgastumine. Mõtle vaid, sa tegeled 16 tundi programmeerimisega ehk oma hobiga ja ülejäänud 8 tundi magad. Jube hea elu ju! Nüüd olen aru saanud, kui oluline on ennast välja puhata, sest firmajuhina on vastutus suurenenud. Kui on tarvis olla mingil koosolekul väga asjalik, siis ei ole võimalik, et sa seal haigutad. Lõõgastumine tähendab ka seda, et ei tohi üle muretseda. Võta kõike tšillilt, elu on lahe. Kõige tähtsam on elada oma elu ja tegeleda vahelduseks erinevate asjadega.
    Toomas Ollissaar ja Andres Joosing, kartuli ja juurvilja koorimisega tegeleva Tartumaa firma OÜ Juurviljaait juhatuse liikmed ja omanikudFoto: Väinu Rozental
    Kartulikoorijad: riski, aga kaalutletult
    Toomas Ollissaar ja Andres Joosing, kartuli ja juurvilja koorimisega tegeleva Tartumaa firma OÜ Juurviljaait juhatuse liikmed ja omanikud (2014 Gaselli TOPis 612. koht)
    1. Mõtle suuremalt. Pole mõtet põlve otsas midagi nokitseda, et endale ettevõtjana lihtsalt palka teenida. Palgatöötajana on seda lihtsam teha. Kui sa tahad tegutseda ettevõtjana, pead võtma endale kohustusi ja julgema riskida. Loomulikult tuleb neid teha kaalutletult.
    2. Tunneta turgu. Tee seda, mida turg tahab ja mille eest kliendid või tarbijad on valmis maksma, mitte seda, mis sulle endale meeldib ja atraktiivne tundub. Tihti need ei käi kokku ega täienda teineteist.
    3. Kasum ettevõtlusse tagasi. Ära võta kasumit välja, vaid investeeri see firmasse. Kui sa ei näe, kuhu ja milleks kasum oma ettevõtmises suunata, on otstarbekam ettevõte hoopis maha müüa.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Apranga esimese kvartali käive kasvas üle 10%
Käesoleva aasta esimeses kvartalis ulatus Leedu rõivaste jaeketi Apranga Groupi müügikäive koos käibemaksuga 72,3 miljoni euroni. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas käive 11%.
Käesoleva aasta esimeses kvartalis ulatus Leedu rõivaste jaeketi Apranga Groupi müügikäive koos käibemaksuga 72,3 miljoni euroni. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas käive 11%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.