Indrek Mäe • 13. aprill 2017 kell 11:50

Olympic pettumust ei valmistanud

Olympicu kasiino  Foto: Raul Mee

Olympicu täna avaldatud hasartmängu tulud ületasid hoolimata Poola ja Valgevene turu ärakukkumisest kergelt nii analüütikute kui investorite ootusi, sellegipoolest kumab tulevikus ka mitmeid riske.

„Kokkuvõttes oleme tulemusega rahul ning hasartmängutulud osutusid 1,1 miljoni euro võrra suuremaks kui ootasime,“ ütles LHV vanemanalüütik Shana Gavron. Kontserni hasartmängutulud kõigi turgude peale kokku suurenesid võrreldes eelmise aasta sama ajaga 0,9 miljoni euro võrra 47 miljoni euroni.

Hasartmängutulude kasvuga jäi rahule ka ettevõtte investor, riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Toomas Kivimägi. „Kasv oli väga korralik, formaalselt küll vaid 2 protsenti, ent kui vaadata ainult neid riike, kus kontserni tegevus jätkub, on viimastes tulude kasv 11,3 protsenti,“ rõõmustas ta selle üle, et hoolimata tegevuse lõpetamisest Poola ja Valgevene turul on Olympic siiski suutnud kasvada.

Baltikumi tiiger Leedu

Kõige rohkem on Gavron rahul Olympicu tegutsemisega Leedus. „Meil on eriti hea meel Leedu 6,7 miljoni euro suuruse hasartmängutulu üle,“ rääkis ta. Eelmise aasta samal ajal teenis Olympic Baltikumi lõunapoolseimast riigist 5,9 miljonit eurot hasartmängutulu, mis tähendab, et aastaga saavutati Leedus 13,6protsendiline kasv.

Kuigi Eestis kasvasid kontserni hasartmängutulud isegi rohkem, ehk 13,7 protsendi võrra, oli see sarnaselt Läti 2,8protsendilise kasvuga analüütikutele ja investoritele pettumus. „Nii Eesti kui Läti tulemus on 1,5-3 protsendi võrra nõrgem sellest, mida ootasime,“ kinnitas Gavron.

„Samas ei ole me Läti kasvu aeglustumise pärast väga üllatunud, siiani on kasvu vedanud mitmed ühinemised ning järjest keerulisem on sealsel turul kahekohalist kasvunumbrit saavutada,“ viitas Gavron sellele, et praegune kasvunumber võibki olla Läti jaoks normaalne ning jätkusuutlik.

Olympicu hasartmängutulud enne hasartmängumakse.   Foto: Äripäev

Nii Eestist kui tegelikult ka Maltalt ootab edaspidi kasvu ka Kivimägi. „Usun, et kulude kasv neis riikides ei ole nii suur, loodetavasti paranevad marginaalid ja suureneb ka nende turgude osakaal kasumis,“ oli ta optimistlik. „See oleks vajalik tasandamaks Lätit,“ leidis Kivimägi.

Mäng aruandlusega

Kuigi Olympicu hasartmängutulud paistavad esmapilgul rahulolu pakkuvad, toob rootslasest väikeinvestor Stefan Andersson LHV foorumis välja, et erinevalt aasta varasemast arvestatakse täna numbritesse sisse ka hasartmängumaksud. Ehk kui varasemate tulemuste puhul polnud tegemist hasartmängumaksu eelsete näitajatega, siis praegu on.

„Nüüd tuleb arvestada, et osa kasvust võib tuleneda hoopis hasartmängumaksude kasvust,“ märkis Andersson. „Siin ongi küsimus, et kas järelejäänud kasv kompenseerib palkade, üüride ja teiste kulude kasvu,“ oli ta kriitiline.

Saab riskidega hakkama

Kuigi Kivimägi jääb Olympicu esimese kvartali hasartmängutuludega rahule, näeb ta tulevikus ka kontserni tegevust mõjutavaid riske. „Läti hasartmängumaksu tõus ning Bratislava kasiinokeeld on mõistagi riskikohaks, ent kumbki neist pigem ei realiseeru enne 2019. aastat,“ arvas investor.

Hoolimata riskidest leiab Kivimägi, et Olympicusse tasub investeerida. „Sellist aega või selliseid investeeringuid, mis oleksid täiesti riskivabad, ei ole ega tule ning hoiustamist ei pea ma investeerimiseks,“ nentis riigikogu majanduskomisjoni aseesimees. „Kindlasti jätkub Olympicul ka riskide realiseerumise korral puhvrit,“ oli Kivimägi veendunud.

Lisaks tõi Kivimägi välja Olympicu küllaltki madala P/E suhte. „See on praegu 9,5, jättes kõrvale ühekordse tulu Hiltoni müügist, võiks jätkuv P/E olla kusagil 13 kandis – pole paha!“ Ka Gavron rõhutas, et on rahul ettevõtte arengutempoga.

Hetkel kuum