Kuum tehingute aasta

Santa Monica Networksi Eesti tütarettevõtte juht Margus Vaino (paremal) käis Elisas kohtumas uue emafirma Eesti juhi Sami Seppäneniga  Foto: Andres Haabu
Kristel Härma • 24. aprill 2017 kell 4:30

Tänavused tehingud toimuvad üle Baltikumi ja on suuremahulised. Tehingute aktiivsust peaks aasta teises pooles toetama ka riigifirmade börsile minek.

Pärast eelmise aasta ostu-müügi tehingute rekordit osteti ja müüdi tänavu esimesel kolmel kuul ettevõtteid vähem kui eelmise aasta esimeses ja viimases kvartalis. Sellegipoolest peetakse tänavust aastat aktiivseks.

Advokaadibüroo Ellex Raidla tehingute töörühma juht Sven Papp ütles, et statistiliselt on tehingute koguarv küll võrreldes eelneva kvartaliga languses, kuid on siiski oluliselt suurem kui näiteks 2015. aastal. Möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes on kasv 52%. „Üldine hinnang turule on jätkuvalt iseloomustatav sõnaga “aktiivne”. Kvartalipõhised suuremad ja väiksemad kõikumised on pigem väikese turu paratamatus kui pikemaajalisem trend,“ sõnas ta.

Baltikumis kuumad tehingud

Suurtehinguid on olnud palju IKT sektoris, kus Elisa ostis 151 miljoni euroga Starmani, Santa Monica Networks müüdi Elisale Eestis ja Soomes ning Livonia Partnersile Lätus ja Leedus ning MTG müüs oma TV3 äri Baltikumis Providence Equity Partnersile.

„Baltikum on praegu tehingute mõttes kuum koht ja põnevaid tehinguid on “küpsemas” veelgi,“ ütles Papp.

Ka Soraineni juhtivpartneri Toomas Prangli sõnul on Eesti ja Baltikumi turg üldiselt liiga väike, et kvartalite põhjal midagi välja lugeda. Küll aga on tema hinnangul aasta alanud tehingute nõustajatele aktiivselt ning see võiks tähendada suurt tehingute arvu ka ülejäänud aastaks.

 „Tehingute ettevalmistamisi on päris palju olnud ja aasta algus ei ole kunagi olnud nii tihe tehingute nõustajatele kui on selle aasta algus. Just selliste regionaalsete Baltikumi tehingute osas nagu näiteks Forum kinode ost, Santa Monica Networksi müük, MTG müük,“ rääkis ta ja lisas, et need on tehingunõustajatele just mahuliselt väga palju tööd andnud. „Selles mõttes tundub vähemalt, et on aasta väga hästi alanud.“

Samuti on tema sõnul tehingute aktiivsus üldjuhul aasta lõpus kõrgem kui aasta alguses, sest tehinguid püütakse enne majandusaasta lõppemist lõpule viia. Sellegipoolest ei ole tema hinnangul selle aasta esimene kvartal olnud eelmise aasta viimasest palju aeglasem.

Riigifirmade börsile viimine toob kasvu

Tänavune aasta tuleb Prangli hinnangul aktiivne ning seda toetab ka riik, kes on väljendanud soovi mitu riigifirmat börsile viia. Tehingumahtude osas võib tema sõnutsi oodata tehingute väärtuste tõusu. „Tehingute arvu tõusu kohta ei oska nii öelda, aga just suuremad tehingud on turul, suuremad firmad lähevad müüki. Ja regionaalsus, mis annab teatud skaala juurde,“ lisas ta.  

Sektorite poolest on Prangli sõnul olnud alati aktiivne telekomi- ja IT-sektor ning see on ka tänavu nii. Teatud aktiivsust näeb ta ka toiduainetööstuses, konsolideerimissurve on olnud piima- ja lihatööstuses ja põllumajanduses. „Aga jällegi, meie majandus on nii väike, et konkreetsed sektorid olenevad sellest, mis sektoris parasjagu jõutakse tehinguni. Siin sellist üleüldist trendi on väga keeruline öelda,“ ütles ta.

Hetkel kuum