Äripäev • 24. aprill 2017 kell 11:13

Marek Helm on maksuameti parklaskandaali eest tänulik

Marek Helmi sõnul vajab juhtide vahetusi nii juht ise kui ka organisatsioon.  Foto: Raul Mee

„Me käisime ikka piiril ära, aga käisime seal ära teadlikult,“ rääkis maksuameti eksjuht Marek Helm Postimehele tema ajal ametis läbi viidud muudatustest, mida palju kritiseeriti.

Ta tõi näiteks 1000euroste arvete deklareerimise. „See projekt toob igal aastal tagasi vähemalt 100 miljonit eurot, väga suur projekt. Jah, vastuseis oli meeletu. Aga tegelikult tundsin kogu aeg ka ettevõtjate toetust, et tehke ära, see on vajalik,“ rääkis Helm, kes täna töötab Omaanis IT-ettevõtte Nortal palgal.

Intervjuus Postimehele tunnistas Helm, et on tänulik võimaluse eest ka üks korralik skandaal läbi teha, kui 2015. aasta talvel sai avalikuks, et maksuametnikud tegid ettevõtjatele ettekirjutusi selle eest, et nende autod seisavad spordiklubi parklates ehk tööautosid kasutatakse erasõitudeks.

„Maksuametil poleks nii head strateegiat, poleks e-maksuameti uut visiooni, kui poleks olnud neid 11 autot seal parklas ühel hommikul,“ selgitas Helm. „See andis meeletu tõuke sisekaemuseks, nii mulle juhina personaalselt kui ka tervele asutusele. Milleks me oleme: kas selleks, et aina rohkem makse koguda, ükskõik mis hinna eest, või leiame võimalusi, kuidas ettevõtlust toetada? Kui olime selle eesmärgi sõnastanud, nägime aasta aega vaeva, et leida tegevusi, mis päriselt ettevõtteid toetaksid.“

Loe täispikka intervjuud Marek Helmiga tänasest Postimehest.

Hetkel kuum