Äripäev • 30. mai 2017 kell 5:47

Eesti Energia järjekordne tütar töötajatega konfliktis

Ametiühingute protest, millega nõuti Eesti Energia töötajatele kollektiivlepinguga tagatud õiglasi palgatingimusi.  Foto: Andras Kralla

Eelmise nädala lõpus pöördus järjekordse Eesti Energia tütarettevõtte, Enefit Solutions ASi töötajaid esindav Energiateeninduse Ametiühing riikliku lepitaja poole tekkinud tüliküsimuses vahenduse saamiseks, teatas ametiühing.

Antud juhul on töötüli tekkimise ajend asjaolu, et Eesti Energia kontserni ettevõtete ühinemise tagajärjel eelmisel aastal moodustus ettevõte Enefit Solutions AS, kus hakkas toimima ühel ajal kaks kollektiivlepingut. Selle aasta algul otsustas tööandja ühe lepingutest üles öelda. Kuna läbirääkimiste käigus enne ülesütlemisavaldust kokkulepet ei saavutatud ning hiljem pole tööandja ilmutanud soovi läbirääkimiste jätkamiseks, on tekkinud olukord, kus alates selle aasta juuli algusest jääb osa Enefit Solutionsi töötajatest kollektiivlepinguga tagatud garantiidest ilma.

Kõik see on põhjustanud ettevõttes konfliktsituatsiooni ning arvestades, et vastavalt seadusele ei kehti enam ka töörahukohustus, on olukord plahvatusohtlik.

Energeetikatöötajate ühinguid esindava Energeetikatöötajate Ametiühingute Liidu (EEAÜL) esimees Sander Vaikma märkis, et see on juba teine Eesti Energia kontserni ettevõte, mille pärast on tulnud pöörduda riikliku lepitaja poole. "Olen tegutsenud energeetikute ametiühingutes üle kümne aasta, aga see on esimene kord kui näen Eesti Energia poolt selliseid ähvardavaid samme. Seni on peetud kollektiivlepinguid ning sellega kaasnevat töörahukohustust au sees," ütles Vaikma.

Riikliku lepitaja menetluses on ka Enefit Energiatootmine ASi ja töötajaid esindava Narva Energia Ametiühingu avaldus seoses tekkinud lahendamatute erimeelsustega uue kollektiivlepingu sõlmimisel

Hetkel kuum