Äripäev • 2. august 2017 kell 9:37

Kõrgete majandusnäitajate ootuses Eesti

Lähinaabrite kõrged majandusnäitajad tõotavad ka Eestile head kvartalikasvu.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Läinud reedel avaldas Rootsi teise kvartali majanduskasvu näitaja, mis ületas paljude analüütikute ootusi pika puuga: Rootsi SKP kasvas kvartaalses võrdluses 1,7 protsenti ja aasta baasil 4 protsenti.

Statistikaamet avaldab Eesti teise kvartali SKT kasvu 31. augustil. Postimehega rääkinud majandusanalüütik Heido Vitsur ütles, et Rootsi edu tõotab head ka Eestile, kuna kuningriigi mõju meie majandusele on väga tugev ja vahetu. Lisaks toetab Rootsi kasv Soomet, mis omakorda peaks kasvatama Eesti firmade eksporti Soome turule. „Seda juhtub väga harva, kui nii lähestikku seotud majandused eri suunas liiguvad,“ andis Vitsur mõista, et ka Eesti kasv võiks tubli tulla. Vitsur ei arva, et teise kvartali kasv kindlasti suurem tuleb kui esimese kvartali 4,4 protsenti, aga see tuleb ilmselt hea.

Ka SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor ootab teises kvartalis tugevat majanduskasvu, mis jääb samasse suurusjärku esimese kvartaliga. Nordea majandusanalüütik Tõnu Palm prognoosib Eestile teise kvartali aastakasvuks 3 protsenti, kuna ekspordi ja investeeringute kasvutempo esimese kvartaliga võrreldes veidi aeglustub.

Loe lähemalt Postimehest.

Hetkel kuum