Äripäev • 3. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Sundkulutused võtavad 40% eelarvest

Foto: epa

Sundkulutused ehk toidule ja eluasemele tehtavad vältimatud kulutused moodustasid leibkonna eelarvest 40% ja jäid varasema aastaga võrreldes samale tasemele, teatas statistikaamet.

Leibkonnaliige kulutas eelmisel aastal ühes kuus keskmiselt 408 eurot, mida on 13 eurot rohkem kui aasta varem. Sundkulutused moodustasid eelmisel aastal leibkonna eelarves leibkonnaliikme kohta kuus keskmiselt 162 eurot. Kuigi võrreldes 2015. aastaga suurenesid sundkulutused 5 euro võrra, jäi nende osatähtsus eelarves samale tasemele.

Eelmisel aastal kulutas leibkonnaliige pea veerand rahast toidule ja mittealkohoolsetele jookidele. Võrreldes eelneva aastaga kasvasid kulutused toidule kolme euro võrra kuus. Eluasemele kulus keskmiselt 67 eurot kuus, mis oli 2 eurot rohkem kui 2015. aastal.

Transpordile kulus kuus keskmiselt 50, vabale ajale 41, majapidamisele 31, riietele ja jalanõudele 22 eurot leibkonnaliikme kohta. Võrreldes aasta varasemaga on nimetatutest enim kasvanud kulutused majapidamisele.

Linnaleibkonna liikme kulutused olid keskmiselt 13 euro võrra suuremad kui maal elava leibkonna liikme omad. Linnaleibkondadega võrreldes kulus maal enam raha transpordile:

Maakonniti olid suurimad väljaminekud Harju-, Rapla- ja Tartumaal ning väikseimad Ida-Virumaa ja Põlvamaa leibkondadel.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt