Vilja Kiisler • 24 november 2017

Kallas peaministrina laenu ei võtaks

Siim Kallas  Foto: Andres Haabu

Riigid peaksid laenu võtma ainult investeeringuteks, aga tegelikult läheb see raha alati ikka jooksvate kulude peale ära, ütles Reformierakonna poliitik Siim Kallas.

Laupäeval kell 10 Äripäeva raadio eetris olevas persoonisaates räägib Kallas paljude muude teemade hulgas ka sellest, mismoodi Euroopa riigid laenurahaga käituvad. „Kui sa ikka hakkad pidusid korraldama… Aga seda just riigid teevad,“ arutleb ta. „Jah, firma ju võtab laenu, aga firma ja riigi vahe on väga suur. Laenuandja teab, et riik võtab ühel hetkel maksumaksja raha ja maksab ikkagi tagasi. Aga kui firma hakkama ei saa, siis võib laen tagasi saamata jäädagi.“

Kallase sõnul on laenu võtmine õigustatud ainult investeeringuteks, aga tegelikult kasutatakse teda jooksvate kulude suurendamiseks. „See on peaaegu et Newton, see on peaaegu et füüsikatõde,“ sõnab ta. „Talupojamõistus ütleb, et laenu ei tohi võtta selleks, et teda ära raisata, vaid tuleb võtta nii, nagu võttis Joosep Toots – et osta karja.“

Küsimusele, missuguste tunnetega vaatleb Kallas Keskerakonna valitsemist, tuleb kiire vastus: „Mures olen! Kõik see eelarve ümber toimuv, see on ikkagi tõsine asi.“ Kallase meelest ei peaks eelarvet tasakaalust välja viima. „Parem on, kui ei ela üle jõu.“

Kallas leiab, et ka suuremas plaanis on Keskerakonna tegutsemine ohtlik, ja ohtlik on see eelkõige Reformierakonnale. „Keskerakonnal on palju saavutusi,“ valib ta sõnu. „Nad on päris hästi hakkama saanud. Teistpidi on muidugi selge, et plaani pole. Nad on tulnud oma vanade ettekujutustega ja üritanud neid üht- või teistpidi realiseerida.“ Praegu on Keskerakond tema sõnul juba positsioonis, kus neil on informatsiooni ja juba hakkavad tekkima ka kogemused, aga kogu see aasta on olnud ikka väga kaootiline.

„Keskerakond on seal liberaalide skaalal sotsiaalliberaalide poole peal ja rohkem seal sotsialismi pool,“ kirjeldab Kallas. „Nad räägivad, et nemad esindavad vaeseid; ja kui siis mõni tähtis tegelane, kellel on firmad ja kes on rikas, räägib sellest, kuidas tema hoolitseb vaeste eest, siis mõjub see koomiliselt. See on ikka populism ja demagoogia, mida nad viljelevad.“ Seda ei saa neile muidugi pahaks panna, muigab ta.

Kallase persoonisaade on Äripäeva raadio eetris laupäeval kell 10.

Hetkel kuum