Tööstuskoja peadirektor Mait Palts  Foto: Raul Mee
Kristjan Pruul • 7. detsember 2017
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Eurotoetusi peaks kasutama pigem ekspordi ning teadus- ja arendustegevuse toetamiseks, on kaubandus-tööstuskoja seisukoht. Toetuste vähenemisel kärpekohti on ja need võiks juba varem ära teha.

„Need investeeringud, mis aitavad raha juurde tekitada või riiki juurde tuua, ehk kokkuvõttes heaolu kestlikult suurendada, on kõige olulisemad. Ekspordi kasvatamisele suunatud investeeringud, teadus- ja arendustegevusse tehtavad investeeringud on selles vaates kõige olulisemad. Need on ka kohad, kus teised riigid, kes ELi toetuseid ei saa, on leidnud oma riigi eelarvest raha,“ rääkis koja peadirektor Mait Palts.

Palts ütles, et toetuste vähenemisel jääb vähemaks ka laustoetamist ja raha nii-öelda helikopterilt jagamist, mis on ka positiivne, sest sunnib otsuseid rohkem läbi mõtlema. „Üksjagu palju on täna tehtud ELi vahenditest ja just viimasel perioodil ka mitmesuguseid pehmeid tegevusi, koolitusi, seminare, erinevaid arendamisi. Neist on ilmselt kõige lihtsam loobuda ja miks mitte juba enne seda, kui raha otsa saab. Turu moonutamist on üksjagu olnud ja n-ö tavapärase turusituatsiooni taastumine võib mitmes valdkonnas võtta üsna palju aega ja harjumist,“ lisas ta.

2021. aastast algaval seitsmeaastasel eelarveperioodil vähenevad Eestile eraldatavad Euroopa struktuurifondide toetused arvatavasti 40 protsendi ehk 1,5 miljardi euro võrra. Muu hulgas on küsimärgi all ettevõtlustoetused, kuhu praegusel perioodil on Euroopast suunatud 480 miljonit eurot.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt