Äripäev • 14. detsember 2017 kell 6:26

Palgaootus kasvab jõudsalt

Töötajate palgaootuse mediaan on kasvanud aastaga 200 euro võrra ning on 1400 eurot netos.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Töötajate palgaootuse mediaan on kasvanud aastaga 200 euro võrra ning on 1400 eurot netos, näitavad Palgainfo Agentuuri novembri küsitluse tulemused.

Palgaootuse erinevused on kasvanud: poolte uuringus osalenud töötajate netopalgaootus jäi sügisel 1000–2000, aasta tagasi 1000–1800 euro vahele. Töötajate keskmine netopalgaootus kasvas aastaga 7,1%, aasta tagasi oli keskmine netopalgaootus 1456 eurot, sel sügisel 1560 eurot. 

Uuringus osalenud töötajate keskmine netotöötasu oli oktoobris 1013 eurot, mediaannetotöötasu, millest pooled töötajad rohkem ja pooled vähem teenisid, oli 900 eurot. Keskmine netotöötasu kasvas võrreldes möödunud aasta oktoobriga 6%, mediaantöötasu 7,4%. 

„Palka ja palgaootust surub üles tööjõupuudus paljudes sektorites, mis suurendab nii tööandjate kui töötajate aktiivsust tööturul,“ kommenteeris agentuuri juht Kadri Seeder. „Tunnetades oma jõupositsiooni turul on töötajad ka julgemad palka küsima.“

47% töötajaist on saanud tööle kandideerimise kutse

Värskest uuringust selgus, et pea iga teine töötaja on saanud kutse tööle kandideerida kas otse tööandjalt, personalivahendusfirmalt või tuttavalt. „Lisaks märkis 68% töötajatest, et on uutele tööpakkumistele avatud ning rohkem kui iga neljas töövõtja plaanis lähiajal töökohta vahetada“, ütles tööportaali CVKeskus.ee Balti kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas, kevadel ja sügisel. Agentuuri ja CV Keskuse oktoobris korraldatud tööandjate küsitluses osales 852 tööandjat, novembris läbi viidud töötajate tööturu- ja palgauuringus 14 215 töötajat ning tööotsijat.

Hetkel kuum