Kristjan Pruul • 9. veebruar 2018 kell 5:24

Kaubavahetus oli möödunud aastal rekordtasemel

Eestist eksporditi mullu kaupu 12,8 miljardi euro eest  Foto: Raul Mee

Kaupade eksport suurenes möödunud aastal statistikaameti andmetel võrreldes 2016. aastaga 8 ja import 9 protsenti.

2017. aastal eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 12,8 miljardi ja imporditi Eestisse 14,7 miljardi euro väärtuses. Kaubavahetuse puudujääk oli 2017. aastal 1,9 miljardit eurot, mille 315 miljoni euro suuruse süvenemise taga olid eelmisel aastal Eestisse ostetud praamid.Eesti suurim ekspordipartner oli 2017. aastal Soome – 16 protsenti Eesti koguekspordis. Teisel kohal oli Rootsi (14%) ja kolmandal kohal Läti (9%). Aastaga suurenes kõige enam eksport Soome, Venemaale ja Saksamaale. Enim vähenes eksport Rootsi, Mehhikosse ja Nigeeriasse. 

„Üha enam kasvab ettevõtete hulk, kes pööravad tähelepanu riskide maandamisele välisturgudel,“ kommenteeris KredEx Krediidikindlustuse juht Erki Aamer ja lisas, et ekspordi kasv Eestis on tugevalt sellega seotud.

Suur osa nii alustavatest kui ka juba kogenud eksportijatest laieneb uutele eksportturgudele just tänu krediidikindlustusele – see võimaldab pakkuda välispartneritele pikemaid maksetähtaegu ja kindlustada end võimalike riskide, näiteks maksmata arvetest tulenevate kahjude, vastu, nentis riikliku krediidikindlustuse juht Aamer. Tema sõnul on Eesti ettevõtted nende juures end kindlustanud 61 riigis, üle 4200 erineva ostja võimalike kahjude vastu.

Eestist viidi nii nagu varasematelgi aastatel enim välja elektriseadmeid, nende osatähtsus Eesti koguekspordis oli möödunud aastal 17 protsenti. Elektriseadmete väljavedu samas vähenes 2017. aastal kõige rohkem, sektorit mõjutab kõige rohkem Ericssoni Eesti tehase tellimuste suurus. 

Teisel ja kolmandal kohal olid puit ja puittooted ning mineraalsed tooted. Kasvas nii mineraalsete toodete (sealhulgas kütuse), metalli ja metalltoodete (sealhulgas metallijäätmete) ning puidu ja puittoodete (sealhulgas saematerjali) väljaveo suurenemine.

Eesti päritolu kaupade ekspordi osatähtsus koguekspordis oli 2017. aastal 72 protsenti. Enim on suurenenud Eesti päritolu kaupade ekspordis mineraalsete toodete, metalli ja metalltoodete ning puidu ja puittoodete väljavedu. Märgatavalt on vähenenud Eesti päritolu elektriseadmete väljavedu. Eesti päritolu kaupade peamised sihtriigid on Soome, Rootsi ja Saksamaa. Enim suurenes Eesti päritolu toodete väljavedu Saksamaale ja Soome ning vähenes Rootsi ja Mehhikosse.

Eestisse imporditi kõige rohkem samuti elektriseadmeid – osatähtsus Eesti koguimpordis oli 15 protsenti. Järgnesid transpordivahendid, põllumajandussaadused ja toidukaubad, mehaanilised masinad ning mineraalsed tooted (nende osatähtsus 10%).

Eestisse imporditi 2017. aastal enim kaupu Soomest, Saksamaalt ja Leedust. Aastaga suurenes enim kaupade sissevedu Soomest, Venemaalt ja Rootsist. Enim vähenes import Ungarist, Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast.

Eestist eksporditi kaupu 180 riiki ja imporditi 133 riigist. Väliskaubanduse bilanss oli positiivne 130 riigiga. Suurim kaubavahetuse ülejääk tekkis kaubavahetuses Rootsi, Norra ja Ameerika Ühendriikidega. Suurim puudujääk oli kaubavahetuses Poola, Saksamaa ja Leeduga.

Hetkel kuum