Äripäev • 22. veebruar 2018 kell 6:45

Aktsiisitõusud kergitasid Olvi käivet

Valkas asub alkoholipood Alko 1000.   Foto: Andras Kralla

Aktsiisitõusudele eelnev alkoholi varumine supermarketite ladudesse andis möödunud aastal palju tööd Soome alkotootja Olvi Baltikumi tütarfirmadele, kelle hulka kuulub ka A. Le Coq.

A. Le Coqi, Cesus Alus ja Volfas Engelmani emafirma Olvi teatas börsile, et aasta esimene pool möödus Baltikumis suurtellimuste tähe all. Aktsiisitõusudele eelnenud varude kogumise käigus oli tellimusi nii palju, et ka Läti ja Leedu tehased pidid kaasa lööma.

Aasta lõpus oli rahulikum ning Eesti aktsiisitõusud on kontserni hinnangul lisaks piirikaubandusele Lätiga kaasa toonud ka käibevähenemise Tallinna sadamas ja Soome laevadel. Eesti kasumlikkust hindas Olvi heaks ning Läti ja Leedu purustasid kõik varasemad rekordid.

Selle aasta suhtes on veel palju ebakindlust. Olvi prognoosib nii Läti piirikaubanduse kasvu kui Soome-suunalise piirikaubanduse vähenemist. Lisaks puudub teadmine, kui palju mõjutavad tõusnud aktsiisid tarbijate harjumusi, milliseid otsuseid teevad sadamapiirkondade alkomüüjad hindade suhtes ning, milline mõju on Soomes tehtud seadusemuudatustel.

Baltikumis müüdud alkoholimahud kasvasid 1,5 protsenti, märkis ettevõte, mille suurimad regioonid – Soome ja Valgevene – kasvatasid mahte samal ajal 10-12 protsenti. Viimases kvartalis vähenes Olvi Eesti müügimaht 3 miljoni liitri võrra, Lätis kasvas see 1,3 miljoni liitri võrra.

Aasta kokkuvõttes langes A. Le Coqi käive 3,8 protsenti 73,8 miljoni euro ning kasum 7,5 protsenti 14,7 miljoni euroni. Langus viimases kvartalis oli oluliselt drastilisem: käive langes 10 protsenti ja tegevuskasum 38 protsenti.

Hetkel kuum