Kristjan Pruul • 23. veebruar 2018 kell 8:15

Vähem riskantsed laenud tõstsid Bigbanki kasumit

Bigbanki kontor.  Foto: Andras Kralla

Baltikumis, Põhjalas ja Hispaanias tarbijalaene pakkuva Bigbanki puhaskasum kasvas seoses allahindluskulude vähenemisega mullu pea poole võrra, 17 miljoni euroni.

„Kontsern keskendub vastavalt strateegiale varasemast madalama krediidiriskiga klientidele, mistõttu on langetatud laenude intressimäärasid ja see on omakorda mõjutanud intressitulu. Teisalt on keskendumine madalama krediidiriskiga klientidele toonud kaasa planeeritust väiksema laenukahjumi,“ kirjutab juhatus aastaaruandes.

Ettevõtte intressitulu jäi aasta varasemaga sarnasele 69,7 miljoni euro tasemele ning laenuportfell kasvas 33 miljoni euro võrra, 396 miljoni euroni. Viimases kvartalis kahanesid laenud seoses mittetöötava portfelli müügiga 21,9 miljoni euro võrra. Hoiused kasvasid samal ajal 17 protsenti, 334 miljoni euroni.

Enim laenulepinguid on Bigbank sõlminud Lätis. Nõuete osakaalult on tähtsaimad Leedu ja Läti, mis kahe peale võtavad poole laenuportfellist.

Möödunud aastast tõstab juhatus esile koostöös LHV pensionifondidega võlakirjade emiteerimist 5 miljoni euro ulatuses ning pangaliidu liikmeks astumist.

Pank arendab välja uut infotehnoloogilist lahendust NEST, mille esimene järk mullu kasutusele võeti. Immateriaalsesse põhivarasse tehtud investeeringud koos sellele kulunud tööjõukuludega olid möödunud aastal 4 miljonit eurot.

2017. aasta neljanda kvartali lõpu seisuga oli Bigbankis 417 töötajat, sh 212 Eestis, 75 Lätis, 75 Leedus, 18 Soomes, 25 Hispaanias ja 12 Rootsis.

Hetkel kuum