Tööstuse tuleviku määrab automatiseeritus

06. märts 2018, 06:00
AS Leiburi tegevjuht Asso Lankots.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180306/NEWS/180309835/AR/0/AR-180309835.jpg

Tööstusfirmad kasvavad hästi, nagu majanduski, kuid edaspidi saab määravaks automatiseerituse tase ja tootele lisandväärtuse andmine, leiavad ettevõtjad.

Värsked statistikaameti andmed näitasid tööstustoodangu mahule tänavu jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 8protsendilist tõusu. Kõige rohkem mõjutasid kasvu puittoodete, elektroonikaseadmete ja toiduainete tootmise suurenemine.

Märgatavat toodangu kasvu näitas ka metalltoodete tootmine. Kommertssõidukitele detailide tootmisega tegeleva AQ Lasertool OÜ tegevjuht Rein Volt kinnitas, et terve eelmise aasta oli nõudlus nende ettevõttes võrreldes 2016. aastaga suurem. 

„Euroopas tundub olevat tööstuses üldine buum,“ ütles Volt. Tema sõnul on AQ Lasertooli kliendid viimasel ajal optimistlikud ja ettevõtte müüginumbrid on tavapärasest kõrgemad, näidates võrreldes eelmise aasta jaanuariga rohkem kui 10protsendilist tõusu.

Oluline on toote lisandväärtus

Leiba ja saia tootva ASi Leibur tegevjuht Asso Lankots ütles, et nende ettevõtte tegevusvaldkonda iseloomustab pigem stabiilsus. Arengule annaks Lankotsi meelest hoogu töötaja kohta lisandväärtuse juurde andmine. „Tootmisprotsessid on manuaalsed ja automatiseerituse tase on madal. See tingib ka madala tootlikkuse ja madala lisaväärtuse,“ kirjeldas Lankots.

Ta lisas, et keeruline on olukord ka praeguses tööjõupuuduses, sest lihtsama tööjõugrupi seas valitseb suur kaadri voolavus. „Leibur teeb päris olulisi investeeringuid, mis puudutab lihtsamate tööde automatiseerimist,“ lisas Lankots, et pikemas perspektiivis on plaanis aktiivselt tööjõu probleemiga tegeleda.

Rein Volt märkis, et ettevõtted ei ole tänaseni automatiseerimist ja robotiseerimist kõige olulisemaks pidanud, aga nüüd tuleb sellega suurenenud tööjõupuuduse tõttu tegelema hakata. „Küsimus ei ole enam palgatasemetes, vaid puhtalt selles, et turult ei ole enam töö tegijaid võtta,“ ütles Volt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2018, 19:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing