Uued sanktsioonid raputasid rubla kurssi

09. aprill 2018, 14:38
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180409/NEWS/180409712/AR/0/AR-180409712.jpg

Täna kerkis Moskva börsil kauplemiste käigus euro kurss rubla suhtes tervelt 1,97 rubla võrra.

Euro kurss tõusis 73,35 rublale, mis on kõrgeim tase alates 2016. aasta septembrist. Ka dollari kurss kerkis märkimisväärselt, tõustes 1,39 rubla võrra 59,56 rubla peale.

Moskva börsi kauplemisandmed näitavad, et dollari kurss võttis suuna üles reedel pärast USA uute sanktsioonide väljakuulutamist.

Moskva börsi indeks oli kespäevaks langenud 9% võrra, olles vajunud 2075 punktile. RTS indeks kukkus 10,7% ehk 1103 punktile – vahepeal käis see kauplemiste käigus ära ka alla 1100 punkti, kus pole olnud eelmise aasta septembrist saati.

Moskva börsi suurimad kukkujad on olnud Metšel (-31,99%), Rusal (-27,8%) ja TMK (-17,86%). Suuna alla on võtnud veel Norilski nikel, Poljus, Rosseti, Sistema, Sberbank, VTB, Rusgidro, X5 Retail Group, Novatek, Megafon, Novorossiiski kaubasadam, Rosneft jt.

Keda karistas USA?

Eelmisel reedel kandis USA uude sanktsioonide nimekirja 38 Venemaa päritolu juriidilist ja füüsilist isikut. Kes sanktsioonid said?

7 Venemaa suurettevõtjat

Oleg Deripaska, Vladimir Bogdanov, Suleiman Kerimov, Igor Rotenberg, Kirill Šamalov, Andrei Skotš, Viktor Vekselberg.

17 riigiteenistujat ja riigifirma juhti

Gazprombanki juht Andrei Akimov, Venemaa strateegiliste uuringute instituudi direktor Mihhail Fradkov, Gazprom nefti direktorite nõukogu liige Sergei Fursenko, SRÜ, Abhaasia ja Lõuna-Osseetia sotsiaal-majandusliku koostöö juht Venemaa presidendi juures Oleg Govorun, Tuula oblasti kuberner Aleksei Djumin, siseminister Vladimir Kolokoltsev, Föderatsiooninõukogu rahvusvaheliste asjade komitee juht Konstantin Kossatšev, VTB panga juht Andrei Kostin, Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller, Julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev, Riigiduuma eelarve- ja maksukomitee liige Vladislav Reznik, presidendi abi Jevgeni Školov, Vene Panga asejuht Aleksandr Toršin, presidendi poliitiline esindaja Lõuna föderaalpiirkonnas Vladimir Ustinov, siseministeeriumi ekstremismivastase võitluse osakonna juht Timur Valiulin, meedia- ja IT järelevalveasutuse Roskomnadzor juht Aleksandr Žarov, Rahvuskaardi juht Viktor Zolotov.

12 era- ja 2 riigifirmat

Deripaska kontrolli all tööstusgrupp Bazovõi element ning selle alla kuuluv masinaehitusfirma Russkie mašinõ; firmad B-Finance, En+, Evrosibenergo, Rusal, GAZ grupp, agrofirma Kuban, Gazprom burenie, Igor Rotenbergile kuuluv NPV Engineering, Kirill Šamalovi firma Ladoga menedžment ja Viktor Vekselbergi GK Renova.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2018, 14:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing