31. mai 2018 kell 6:14

Allikad: USA kehtestab Euroopale terasetollid

Leppimisaeg USA ja ELi kaubandustülis on läbi saamas ning alumiiniumi- ja terasetollid Euroopale ikkagi kehtestatakse.

Kuni homseni on Euroopa Liidul võimalik veel välja mõelda, kuidas vältida terase 25% ja alumiiniumi 10% tollimaksu, millega Ühendriigid oma sõnul kaitsevad oma rahvuslikku julgeolekut ning ELi hinnangul pelgalt tootjate kitsast majandushuvi.

Neljapäeva lõunal igatahes olid nii ELi kui USA kõrged ametnikud seisukohal, et märtsis ELile jäetud erandit ei pikendata, sest EL ei ole olnud nõus USAle tegema järeleandmisi muudes kaubandusvaldkondades. Küsimus on pigem selles, kui kaugele minnakse hilisemate vastutollidega.

Mitme meediaväljaande andmetel valmistub Trumpi administratsioon tollide kehtestamisest teatama juba täna. USA kaubandusminister Wilbur Ross ütles Prantsuse lehele Le Figaro, et teade tuleb kas enne või pärast börsipäeva.

Wall Street Journal kirjutas kolmapäeval, et USA kaubandusminister Wilbur Ross on andnud mõista, et USA on valmis läbirääkimisi pidama, kuid ootab vastutasuks Euroopas turgude avamist teatavatele USA toodetele. Reutersi teatel ütles Ross veel, et kaubandustüli edasine kulg sõltub juba Euroopa Liidu vastusammudest.

ELi esindajad on Wall Street Journali andmetel öelnud, et on valmis kehtestama vastutolle vähemalt 2,8 miljardi euro ulatuses. Reutersile antud intervjuus ütles Saksamaa rahandusminister Olaf Scholz, et ELi vastukäik tuleb tugev ning mingeid märke konflikti de-eskaleerumisest ei ole näha.

Trump kehtestas märtsis 25% tollimaksu terase ja 10% tolli alumiiniumi impordile, kuid andis Euroopa Liidule, Kanadale ja Mehhikole erandi 1. juunini, et veel läbi rääkida. USA on otsustanud, et käsitleb terase- ja alumiiniumitootmist rahvusliku julgeoleku osana, mis tähendab, et neile kehtiks laiend, mille järgi selliseid turge on lubatud kaitsta.

Euroopa vaatenurgast vaadatuna on tegemist lihtsalt oma tootjate majanduslike huvide kaitsega. "Kui USA otsib võimalust mingi kaubandusleppe sõlmimiseks, siis tollidega ähvardamine ei ole viis, kuidas selliseid kõnelusi alustada," ütles ELi suursaadik USAs David O'Sullivan USA ärilehele.

Autor: Äripaev

Hetkel kuum