Äripäev • 25. juuni 2018 kell 6:38

Otseinvesteeringute arv Eestisse suurenes kaks korda

Tallinn  Foto: AFP/Scanpix

Eestisse jõudis mullu välismaiseid otseinvesteeringuid 38 projektiga seoses, mida on aasta varasemaga võrreldes kaks korda enam, selgub 2018. aasta EY Euroopa atraktiivsuse uuringust.

Kokku loodi uute projektide tulemusel Eestisse rohkem kui 1350 uut töökohta, kommenteeris uuringut EY Eesti partner Olesia Abramova. Sektorite lõikes olid Eestis populaarsemad digisektor üheksa ning metallisektor ja äriteenused kumbki nelja uue projektiga.

Euroopasse tehtud välismaised otseinvesteeringud kasvasid viimase aastaga 10%. Enam kui pooled kõigist 6653 investeerimisprojektist õnnestus endale meelitada kolmel riigil: Ühendkuningriigil, Saksamaal ja Prantsusmaal.

Uuringust selgub, et Lääne-Euroopa püsib jätkuvalt välisinvestorite silmis kõige atraktiivsema regioonina, kuhu investeerida ja kus juba olemasolevat äri kasvatada. Teisele kohale tõusis selles pingereas Hiina, kolmandaks platseerus Kesk- ja Ida-Euroopa ning neljandaks taandus Põhja-Ameerika.

Linnade arvestuses on Pariisil õnnestunud otseinvesteeringute atraktiivsuselt esmakordselt London troonilt tõugata.  Foto: AFP/Scanpix

Pariis tõukas Londoni troonilt

“Ehkki Ühendkuningriigid on Euroopas jätkuvalt välismaiste otseinvesteeringute sihtriik number üks, on Brexiti läbirääkimiste tulemusel hakanud jõujooned Euroopas siiski muutuma. Investorid kinnitavad, et linnade arvestuses on Pariisil õnnestunud atraktiivsuselt esmakordselt London troonilt tõugata,” ütles Abramova. Nii Ühendkuningriigid kui ka Saksamaa kasvatasid välismaiste otseinvesteeringute toel riiki jõudnud projektide hulka aastases võrdluses 6%, Prantsusmaal oli kasv koguni 31%.

Viiendiku kõigist välismaistest otseinvesteeringutest Euroopasse tegid 2017. aastal USA ettevõtted. Uuring annab Abramova sõnul kinnitust, et investorite kindlustunne on Euroopa suunal kasvanud ning kasvab ilmselt lähiajal veelgi. “Kõige suuremate ohukohtadena näevad investorid Euroopa puhul võimalikku geopoliitilist riski, Euroopa Liidu ebastabiilsust, kasvavat populismi ning Brexiti võimalikku negatiivset mõju,” lisas ta.

Hetkel kuum