Äripäev • 10 juuli 2018

Esimene perekond kolis 3D-prinditud majja

Maja 3D-printimine.  Foto: BBC

Prantsusmaal Nantes’i linnas elav viieliikmeline perekond on esimesed, kes kolisid uude koju, mis on 3D-prinditud, vahendas BBC.

Nelja magamistoaga maja on kavandatava suurema projekti pilootväljalase – kui sellest tehnoloogiast saab murrang ehitustööstuses, siis muutub majaehitus oluliselt kiiremaks ja odavamaks.

Maja väljaprintimisele kulus 54 tundi, järgnenud nelja kuu jooksul lisati karkassile aknad, uksed ja katus. 95ruutmeetrise hoone kogumaksumus 199 000 eurot tähendab, et see tuli kätte 20% võrra odavamalt kui samasugune tavamoel ehitatud eramu.

Printmaja valmis Nantes’i ülikooli, linnavalitsuse ja ehitusfirma koostöös ning meeskond usub, et samasuguse maja saab 3D-printerist tulevikus kätte ka 33 tunniga.

Maja on disaininud arhitektide ja teadlaste meeskond, kes sisestas selle programmi 3D-printerisse. Seejärel toodi printer maja asukohta, kus see hakkas järjest, alt ülespoole, üksteise otsa laduma polüuretaanikihte, mille vahed täideti tsemendiga. Selle tagajärjel moodustus tihe, hea isolatsiooniga ja vastupidav sein. Hiljem lisati juurde aknad, uksed ja katus.

Nantes’i ülikoolis seda projekti vedavate teadlaste hinnangul suudab uus tehnoloogia viie aasta jooksul vähendada printmajade valmimishinda 25% võrra ning 10-15 aasta pärast juba 40%. Lisaks sellele, et tegemist on tavapärase ehitusega võrreldes tunduvalt keskkonnasäästlikumaga, võimaldab 3D-printimise tehnoloogia märksa paindlikumalt arvestada ka ümbritseva keskkonna ning tellija erisoovidega.

Hetkel kuum