Äripäev • 8. august 2018 kell 8:42
Foto: Andras Kralla

Eesti turistid suurendasid kulutusi välismaal

Tänavu teises kvartalis külastasid Eesti turistid välisriike pea sama palju kui mullu, ent kulutasid ligi 4% rohkem raha, teatas Eesti Pank.

2018. aasta teises kvartalis väisasid Eesti elanikud välisriike ligi miljon korda ehk enam-vähem sama palju kui aasta tagasi. Eesti turistid kulutasid välismaal kokku hinnanguliselt 260 miljonit eurot, 10 miljonit eurot rohkem kui 2017. aasta teises kvartalis.

Eesti elanikud külastasid kõige rohkem ehk 158 000 korral Soomet, kuid võrreldes eelmise aastaga vähenes külastuste arv 5%. Ka teistesse Euroopa Liidu riikidesse tehtud reisid vähenesid kokku 2%. Märkimisväärselt sagenesid Eesti elanike külastused Bulgaariasse, Horvaatiasse ja Prantsusmaale. Austriat, Belgiat, Itaaliat ja Taanit külastati aga oluliselt vähem.

Ehkki ainult iga viies külastus tehti väljapoole Euroopa Liitu, kasvas nende arv siiski 25 000 võrra ehk 14%. Eestimaalaste reisid Türki kasvasid kolmandiku võrra. Kümnendik Eesti elanike reisidest tehti SRÜ riikidesse.

Välisturistid jätsid teises kvartalis Eestisse 415 miljonit eurot

Tänavu teises kvartalis külastas Eestit umbes sama palju välismaalasi kui aasta tagasi ehk ligi 1,3 miljonit. Samas kulutasid välisturistid kolme kuuga Eestis 415 miljonit eurot ehk 5 miljonit eurot rohkem kui mullu samal ajal. Kolmandiku külastustest tegid Soome turistid, kelle arv vähenes aastaga 20 000 inimese võrra ehk 3%. Teiste Euroopa Liidu riikide elanike Eestisse tehtud reiside arv kasvas veidi. Külastused Hollandist, Poolast, Portugalist ja Tšehhist sagenesid enam kui kümnendiku võrra, Belgiast ja Hispaaniast aga vähenesid viiendiku võrra.

Venemaa elanikud külastasid Eestit 218 000 korral, see arv kasvas aastaga 4%. Reisid Valgevenest jäid seevastu harvemaks. Aasia riikidest tuli külastajaid 10% vähem kui mullu.

Iga teine külastaja ööbis Eestis. Mitmepäevakülastuste keskmine pikkus oli endiselt neli päeva.

Hetkel kuum