Äripäev • 30. august 2018 kell 10:17

Kes on Venemaa kõige mõjuvõimsamad inimesed?

Venemaa president Vladimir Putin.  Foto: Reuters/Scanpix

Vene Forbes pani esimest korda ritta Venemaa kõige mõjuvõimsamad ärimehed, tippjuhid ja riigiametnikud, kelle puhul oli üks hindamise kriteeriume lähedus president Vladimir Putiniga või tema koduparteiga Ühtne Venemaa.

Reitingus on kokku 100 inimest ning selle tipus on president Putin ise kui inimene, kelle Ameerika Forbes paigutas maailma mõjukate reitingus kohale nr 2 (Hiina parteijuhi ja presidendi Xi Jinpingi järel).

Putinile järgnevad Sberbanki juht German Gref, Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller ja Rosnefti peadirektor Igor Setšin.

Peaminister Dmitri Medvedev oli alles viies. Esikümnes on ka üks naine – Venemaa Keskpanga juht Elvira Nabiullina, kes oli seitsmes.

Esikümnesse mahtus vaid kaks eraettevõtjat – Surgutneftegazi pealik Vladimir Bogdanov (6. koht) ja Lukoili president Vagit Alekperov (10. koht).

Putini administratsiooni juhi, isaliinis eestlase Anton Vaino leiame mõjukate reast 47. kohalt.

Venemaa mõjukate TOP 10

Vladimir Putin, Venemaa presidentGerman Gref, Sberbanki juhatuse esimeesAleksei Miller, Gazpromi juhatuse esimeesIgor Setšin, Rosnefti peadirektorDmitri Medvedev, Venemaa valitsusjuhtVladimir Bogdanov, Surgutneftegazi peadirektorElvira Nabiullina, Venemaa Föderatsiooni Keskpanga juhtAleksandr Bortnikov, FSB direktorOleg Belozjorov, Venemaa Raudteede peadirektorVagit Alekperov, Lukoili president

Kuidas reiting koostati?

Algselt oli nimekirjas Venemaa 200 rikkamast rikkamat, lisaks 300 suurfirmade ja pankade juhti, kellele liideti veel jõustruktuuride esindajad, kõrged ametnikud ja piirkondade poliitikuid.

Umbes 1500 inimesest koosnev nimekiri jaotati gruppideks selle järgi, kui palju oli kellelgi kaastöötajaid, kui suur oli tema juhitud struktuuri käive või tema käsutuses olev eelarve, kuberneride puhul arvestati regionaalse koguprodukti suurust. Lisaks võeti arvesse seda, kuivõrd suudab inimene mõjutada teiste inimeste elu ning erinevaid sektoreid, aga arvestati ka lähedust Putinile ja Ühtsele Venemaale. Selle alusel sõeluti välja 100 enim punkte saanud inimest.

Hetkel kuum