Äripäev • 23. september 2018 kell 7:02

Kuu vahetumist on aktsiahindades näha

Calendar  Foto: Panthermedia

Soome Aalto ülikooli rahanduse professor Matti Suominen rääkis ühest investeerimisega seotud asjaolust, mida küll väikeinvestorid ei saa enda kasuks pöörata, aga suuremad fondid küll, kirjutas Kauppalehti.

„Ajalooliselt tuleb tootlus aktsiaturul kalendrikuu vahetumise läheduses, nii et aktsiaid tuleb osta neli börsipäeva enne kuu vahetumist ja müüa järgmise kalendrikuu kolmandal börsipäeval,“ rääkis Suominen üritusel Sijoittaja 2018.

See asjaolu tuleb suurtest rahavoogudest. Osa summasid, näiteks pensionid, makstakse USAs välja kalendrikuu lõpus ja see toob turule massiivse liikumise. „Pensionifondid peavad enne kuu lõppu aktsiaid müüma, et saaks pensionid välja maksta,“ ütles professor.

Miks kõik pensionifondid seda ühel ajal teevad?

„Oleme seda palju uurinud, üks selgitus on indeks, nad jälgivad seda ja ei usalda selle tõttu varem müüa. Kui aktsiad juhtuvad müügi järel tõusma, siis erineb nende tase indeksist oluliselt. Mainerisk on suur, kui erined üldisest käitumisest.“

„On palju küsitud, miks turud seda võimalust välja ravi. Mõned investeerimispangad kasutavad seda ära, aga nende maht ei suuda seda tasandada.“

Väikeinvestorid Suomineni sõnul seda enda kasuks pöörata ei saa, selleks on muutused liiga väikesed ja kasu ei kata müügile kuluvaid summasid. Hedge-fondid on seda aga aastaid ära kasutanud.

Hetkel kuum