Äripäev • 24 september 2018
Volvo andis alla ja lahkus USA sanktsioonide survel Iraanist  Foto: EPA

Volvo lahkub Iraanist

Veokitootja Volvo lõpetab Iraanis veokite kokkupanemise, sest USA sanktsioonid on riigi pangandusele praktiliselt lõpu teinud.

USA kehtestatud sanktsioonide tõttu ei ole võimalik Volvol enam saada makseid autoosade eest, mis tõttu on edasine tegevus riigis ka mõttetuks osutunud, ütles Volvo kõneisik Fredrik Ivarsson Reutersile.

„Sanktsioonide ja kõigi nende USA tegevuste tagajärjel ei tööta Iraanis pangaülekanded. Me ei saa raha kätte. Nii et me enam seal äri ei tee,“ ütles ta.

USA taaskehtestas sanktsioonid Iraani vastu augusti algul pärast maikuust otsust loobuda Iraani tuumaleppes osalemisest. Novembrist kavatseb USA kehtestada sanktsioonid ka Iraani energiasektorile ning keelata finantsasutustel Iraani keskpangaga arveldamise.

USA on ähvardanud sanktsioonidega ka kõiki ettevõtteid, mis Iraaniga kauplemist jätkavad. Seni on Euroopa Liit lubanud siinseid ettevõtteid USA sanktsioonide eest kaitsta, kuid vähemalt Volvo jaoks oli sellest kaitsest vähe abi.

Euroopa Liidu ettevõtteid kaitseb niinimetatud blokeerimisstatuut, mis lubab ettevõtetel USA sanktsioonide järgimisest keelduda. Volvo-taoliste ettevõtete otsus kas või ärilistel kaalutlustel Iraanist lahkuda seab Euroopa omakorda surve alla, sest Iraan on lubanud samuti tuumaleppest loobuda, kui tema leppekaaslased ei suuda leppega kinnitatud ärivõimalusi tagada.

Hetkel kuum