ITuudised.ee  • 8. oktoober 2018 kell 3:00

Aastas tekib pea 1000 programmeerimisfirmat

Programmeerimise valdkonnas loodi eelmisel aastal juurde 757 uut ettevõtet, mida on ligi poole võrra rohkem kui aasta varem.

IT-töötajad.  Foto: Erik Prozes

Selle aasta esimese kaheksa kuuga on loodud juba 635 ettevõtet ning kui uute ettevõtete loomine sellise tempoga jätkub, võib 2018. aastal loodud uute ettevõtete arv hakata lähenema 1000 piirile, selgus Äripäeva infopanga koostatud programmeerimise konkurentsiraportist.

Enamik on ühemehefirmad

Kõrget esmakatsetajate arvu pani imeks ka infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu president Ivo Suursoo. Ta märkis, et kui kõrvutada loodud firmade arvu töötajate arvu kasvuga 978 inimese võrra 2017. aastal, siis võib öelda, et enamik on ühe asutaja ettevõtted. “See on ka väga loogiline, kuna sisenemise barjäär on madal ja ideid, mis probleeme tarkvara arendusega lahendada, on palju, siit ka palju katsetajaid,” tõdes ta ja lisas, et huvitav oleks statistikas teada ka seda, kui suur osa alustanud ettevõtteid töötab aktiivselt kauem kui 1–2 aastat.

Uute ettevõtete loomises tugevat kasvu näidanud programmeerimise valdkond on Infopanga hinnangul olnud viimastel aastatel üks Eesti majanduse edukamaid ja hoogsamalt arenevaid tegevusvaldkondi. Sektoris tegutsevate ettevõtete arv, mille käive küündis vähemalt 200 000 euroni, on viimaste aastate jooksul pidevat kasvutrendi näidanud, kusjuures viimasel kahel aastal on selliste ettevõtete arv tõusnud aastas ca 40 võrra. Viimasel aastal oli sektoris 263 üle 200 000eurost käivet teinud programmeerimisega tegelevat ettevõtet, mida on 100 võrra rohkem kui neli aastat tagasi.

Programmeerimisega tegelevate ettevõtete konkurentsiraport teeb põhjaliku ülevaate valdkonna trendidest ja pakub erinevate näitajate põhjal moodustatud edetabeleid. Nii saab kiirelt analüüsida, kus on kellegi tugevused-nõrkused ja kuidas enda ettevõtte positsioon teistega võrdluses paistab. Uuri lähemalt: pood.aripaev.ee.

Head majandustulemused

Sektori ettevõtete koondkäive ja -kasum on võrreldes varasema aastaga oluliselt paranenud. Koondkäive tõusis ligi neljandiku võrra, 494 miljoni euroni, ning -kasum 39% võrra, 50 miljoni euroni. Koondkasumi koondmüügitulust kiiremini kasvamine on kaasa toonud ka ettevõtete käiberentaabluse tõusu 10,2%ni, mis on viimase nelja aasta kõrgeim näitaja.

Tööga hõivatud isikuid on sektoris enam kui 5800. Sektori keskmine brutokuutasu oli mullu 2581 eurot ning Eesti keskmisega võrreldes oli see enam kui kaks korda kõrgem.

Varasemate aastate kiire kasvu toel loodi aktiivselt uusi töökohti, samas aga suudeti oluliselt tõsta kasumit ja palka, mis näitab, et sektor on praegu väga heas seisus.

Programmeerimisega tegelevate ettevõtete efektiivsus on aastatega tõusnud. Sektori toodetav keskmine lisand­väärtus töötaja kohta tõusis varasema aastaga võrreldes 9% võrra 50 000 euroni, ületades sellega Eesti keskmist 75%ga.

Loe pikemalt Äripöäeva teemaveebist ituudised.ee.

Hetkel kuum