Äripäev • 7. november 2018 kell 11:29
Elamispindade sektoris on oodata hinnatõusu jätku.  Foto: Andras Kralla

Kinnisvaraturul oodatakse hinnatõusu jätku

Kinnisvaraettevõtjad ootavad elamispindade sektoris hinnatõusu jätkumist, teatas Eesti Kinnisvarafirmade Liit oma uuringule tuginedes.

Enamus küsitlusele vastanuid ootab elamispindade sektoris hinnatõusu jätkumist või hindade püsimist praegusel tasemel.

Samas ootavad kinnisvaraettevõtjad, et eeloleva kuue kuu jooksul jääb elamispindade ja äripindade tehinguid vähemaks. Tehingute arvu vähenemine viitab, et seni veel suure tehingute arvu tingimustest pannakse panused turu rahunemisele, analüüsis küsitluse tulemusi liidu juhatuse liige Tõnu Toompark.

Asjade loomulik käik

Toompark leiab, et on loomulik, kui mingil hetkel läheneb tehingute arv ajaloolisele keskmisele. "Arvestades, et majanduses ega kinnisvaraturul ei ole aset leidnud fundamentaalseid muudatusi, ei ole alust ka kinnisvarasektoris kiireid pöördeid prognoosida," selgitas ta.

Aastataguse ajaga võrreldes on ettevõtjate ootused pisut vähemoptimistlikud. Enda ettevõttele oodatakse siiski positiivseid arenguid nii töötajate arvus kui ka käibe kasvus.

"Järgmise kriisi ootamise asemel on kinnisvaraettevõtjad optimistlikud, kuid siiski riskidega arvestavad. Ülevoolavat optimismi kinnisvarasektoris ei ole, kuid mõõdukaks arenguks on ikka võimalusi," hindas Toompark.

Eesti Kinnisvarafirmade Liit viib regulaarselt kaks korda aastas läbi kinnisvarasentimendi uuringut. Küsitlusele vastajad on liidu liikmed ning teised kinnisvaravaldkonna ettevõtete juhid ja tippspetsialistid.

Eesti Kinnisvarafirmade Liitu kuulub 59 kinnisvarasektori ettevõtet.

Tänase Äripäeva loos "Mõni suurem arendus mahub veel" ütles kinnisvarabüroo Uus Maa analüütik Risto Vähi, et turul nõudlust uute korterite järele on, kuid nende lõpphind ei saa enam nii tormiliselt kasvada, nagu see siiani toimus.

Hetkel kuum