Anu Jõgi • 7. detsember 2018 kell 13:55

Aktsiise kogunes mullusest rohkem, välja arvatud bensiinilt

Septembris avati Tallinnas Taxify värvides tankla.  Foto: Andras Kralla

Aktsiise tasuti oktoobri eest kokku 84,7 miljonit eurot ehk 5 protsenti rohkem kui 2017. aasta oktoobris, teatas rahandusministeerium.

Kümne kuu kokkuvõttes on aktsiise tasutud 5,8 protsenti rohkem kui eelmise aasta samas ajavahemikus.

Alkoholiaktsiisi tasuti oktoobri eest 19,2 miljonit eurot ning see summa oli 16,4 protsenti suurem kui mullu samal kuul. Jooksva aasta kokkuvõttes on alkoholiaktsiisi tasutud 5,8 protsenti rohkem kui mullu sama ajaga. Oktoobri alkoholiaktsiisi tasumine kasvas võrreldes septembriga ligi 20 protsenti eelkõige madalama aktsiisimääraga soetatud kange alkoholi varude ammendumise tõttu.

Kütuseaktsiisi tulu oli oktoobri eest 46 miljonit eurot, mida on 2,3 protsenti rohkem kui mullu. Kümne kuu kokkuvõttes on kütuseaktsiisi tasutud 6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Diislikütust deklareeriti oktoobris 2,2 protsenti rohkem, bensiini aga 5,2 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Diislikütuse deklareerimise kasvu toetab soodne majanduskeskkond, kuid seda on pidurdanud piirikaubanduse kasv ning oktoobris toimunud kütuse hinnatõus. Bensiini deklareerimine on pikaajalises languses, hinnatõus võib langust veelgi kiirendada.

Tubakaaktsiisi tasuti oktoobri eest 16,3 miljonit eurot ehk 2,7 protsenti rohkem kui möödunud aastal. Kümne kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi tasutud 5,1 protsenti rohkem kui mullu. Sigarettide deklareerimine oli oktoobris küll 2,5 protsenti suurem kui aasta tagasi, kuid kümne kuu kokkuvõttes vähenes deklareeritud kogus ootuspäraselt 3,4 protsenti võrreldes eelmise aastaga.

Tänavu oktoobri eest tasuti maksu- ja tolliametile 627,4 miljonit eurot makse, mida oli 7,9 protsenti rohkem kui eelmisel aastal sama kuu eest. 2018. aasta riigieelarves kavandatust on kümne kuuga täidetud 82,4 protsenti.

Hetkel kuum