• Jaga lugu:

  Briti valitsus lükkas Brexiti-hääletuse edasi

  Suurbritannia peaministri ja Euroopa Liidu vahel sõlmitud lahkumistingimuste lepe saab kriitikat kõigilt Briti poliitilistelt jõududelt.Foto: Reuters/Scanpix

  Suurbritannia peaminister Theresa May teatas täna parlamendi ees, et lükkab hääletuse Euroopa Liiduga saavutatud leppe üle edasi. Naela kurss langes USA dollari suhtes pooleteise aasta madalaimale tasemele.

  "Kui me korraldaksime kohe hääletuse, lükataks lepe suure häälteenamusega tagasi. Sellepärast lükkamegi hääletuse edasi," vahendas Financial Times May sõnavõttu.
  Reuters kirjutas juba varem BBC uudisele viidates, et May on otsustanud brittide Euroopa Liidust lahkumise tingimusi parlamendis hääletusele mitte lasta. Kardetavasti oleks ta selle kaotanud tugeva vastuseisu tõttu lahutusleppe tingimustele. Financial Times nimetas peaministri otsust "häbistavaks taganemiseks".
  May kinnitusel on probleemkohaks jätkuvalt Põhja-Iirimaa ja Iirimaa piiri küsimus, millele on suur vastuseis. Ta lubas minna tagasi Brüsselisse ja saada Euroopa Liidu juhtidelt täiendavaid järeleandmisi.
  Opositsioon peab läbikukkumiseks
  May otsus tuli pärast parlamendisaadikute korduvaid hoiatusi, et kardetav kaotus võib ta valitsuse kukkuma panna. Teisipäeval pidi parlament hääletama Euroopa Liidu ja Suurbritannia vahel kokku lepitud lahkumistingimuste üle, kriitikat on see saanud nii valitsuskoalitsioonist kui ka opositsiooni kuuluvatelt leiboristidelt.
  May hoiatas aga parlamendiliikmeid teise referendumi eest ja palus, et nad aitaksid raske leppega siiski ühele poole saada.
  Suubritannia naela kurss USA dollari suhtes kukkus uudiste peale üle 1 protsendi ja jõudis viimase 18 kuu madalaimale tasemele.
  Opositsiooniliider Jeremy Corbyn kasutas juhust ning märkis, et Theresa May oleks pidanud viimased nädalad tegelema paremate tingimuste otsimisega, sest oli algusest peale selge, et Euroopa Liiduga tehtud kokkulepe kodumaal toetust ei leia. Kui May ei saa fundamentaalsete muudatuste tegemisega hakkama, peaks ta Corbyni sõnul laskma seda teha neil, kes suudavad.
  Euroopa Komisjoni kõneisik tegi esmaspäeval avalduse, kus rõhutas, et mingit uut lahkumistingimuste lepet ei tule. "Nagu (Euroopa Komisjoni) president Juncker ütles, siis tegemist on ainsa ja parima kokkuleppega. Meie uuesti läbirääkimisi pidama ei hakka," ütles ta.
  Kõigest poolteist päeva enne hääletust Suurbritannia parlamendis, teatas Euroopa Kohus, et mingeid takistusi või karistusi Lissaboni leppe artikkel 50 kaudu tehtud lahkumisotsuse tühistamisel ei ole.
  "Otsuse tühistamine, mis on tehtud liikmesriigi põhiseaduslike nõuete kohaselt, tooks endaga kaasa Suurbritannia liikmelisuse jätkumise praeguste tingimuste alusel," teatas kohus.
  Suurbritannia peaminister Theresa May juhitav valitsus kohtumäärusele suuremat tähelepanu ei pööra, sest neil ei ole kavatsust liidust lahkumist katkestada, vahendab Reuters.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
USAst oodatakse signaali intressimäära tõusuks
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.