Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestisse miljoneid investeerinud jaapanlane: järgmisel aastal toetame veel rohkem firmasid

    Idufirmade investor Taizo Son kasvatab teiste seas ka Eesti idusid.Foto: Liis Treimann

    Eesti idufirmadesse kõvasti investeerinud Jaapani ettevõtja ja investor Taizo Son on leidnud Eestis palju sõpru ja järgmisel aastal võib ta toetada veel rohkem Eesti firmasid, rääkis ta intervjuus Äripäevale.

    „Kõik investeeringud on minu kapitalist,“ ütles Taizo Son, kelle riskikapitaliettevõte Mistletoe on investeerinud maailmas 155 miljonit dollarit pea sajasse idufirmasse. Eestis on ta seni panustanud Funderbeami, Jobbatticali, LeapINi ja Funderbeami. Nii Lift99 kui ka Funderbeam said mõlemad Taizo Sonilt ligikaudu 2 miljonit eurot. Jobbatical sai Mistletoe juhitud investeerimisringis 4 miljonit dollarit. LeapINi investeeris Mistletoe koos Thorgate Venture´iga ringis, kus koguti 1,3 miljonit eurot.
    Läbirääkimised käivad viienda idufirmaga ning Son ise on asutanud Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus laste ja noorte loovuskiirendi Vivita.
    „Viimased kaks aastakümmet sariettevõtjana tegutsedes on mul õnnestunud saada kapitali. Ma tundsin, et ma pean andma ühiskonnale midagi tagasi,“ ütles ta ja lisas, et nüüd on neil neli ükssarvikut ehk idufirmat, mille väärtus on üle miljardi dollari. Tema jaoks on aga raha ja tootluse kõrval olulisem, et tema toetatud idufirmad maailmas midagi oluliselt muudaksid.

    Taizo Son

    Jaapani sariettevõtja ja investor. Ta on asutanud ettevõtte Mistletoe, mis investeerib üle maailma idufirmadesse ja loob seeläbi idufirmade kogukonda.

    Alustas tudengina Yahoo! Jaapani haru püsti panemist, mis õnnestus tal kolme kuuga.

    Taizo vend Masayoshi Son juhib Jaapani telekommunikatsiooni- ja meediaettevõtet Softbank, mis plaanib rahvusvahelise meedia andmetel 24 miljardi dollari suurust IPOt.

    Lisaks Mistletoele juhib ta mobiilimängude tootjat GungHo, mille asutas 2002. aastal. Viis aastat tagasi oli ettevõtte väärtus 10,4 miljardit dollarit, mis tegi temast miljardäri.

    Järgneb intervjuu Taizo Soniga:
    "Minu taga ei ole teisi investoreid ega laene. Sellepärast saan ma võtta riske. Kui mul on mõne teise investori raha, ei saa ma kaotada. Kui see raha on meie, on okei, kui me kaotame. Me oleme riskide võtmisel agressiivsemad ja me aitame kindlasti ka neid idufirmasid, kes on väga väikesed ja alles esimesel investeerimisringil, väga ebakindlad ja ebastabiilsed, kui nad püüavad väga kõvasti lahendada suuri probleeme. See on täiesti erinev teistest riskikapitali ettevõtetest ja ingelinvestoritest," ütles Taizo Son sissejuhatuseks.
    Miks olete nii vaimustuses just start-up´idest?
    Kui ma enda ettevõttega 20 aastat tagasi alustasin, ei olnud Jaapanis eriti ei riskikapitali ega ingelinvestoreid. Ma nägin suurt vaeva, et ettevõtet kasvatada ning ma ei taha, et noored idufirmad peaksid kogema samu raskuseid. Mulle meeldib olla suur noorte toetaja, et neid julgustada. Maailmas on nii palju probleeme, mida me peame lahendama, nii et ettevõtjad ja uuendajad on need inimesed, kes saavad muuta maailma paremaks. Ma tunnen, et me peame neid toetama. Kuna väga vähesed neid toetavad, tahan ma anda head eeskuju ja näidata, et noorte ettevõtjate toetamine on ühiskonna jaoks väga hea ja ka majanduslikult on see hea investeering. Ma tahan seda tõestada. Sellepärast olen ma väga-väga entusiastlik noorte iduettevõtjate toetamisel.
    Kui palju on maailm tänu idufirmadele juba muutunud?
    Seda on väga keeruline välja arvutada või määratleda. Aga näiteks üks ettevõte, mida me toetame, arendab autonoomset mehitamata õhusõidukit, mis on nagu tehisintelligentsiga droon: need kannavad verd ja vaktsiine Aafrikas Rwandas. Nad on päästnud juba tuhandeid inimesi.
    Nad alustasid kolm aastat tagasi. Seal oli kogu infrastruktuur, nagu teed, raudteed ja sillad, sõjas hävitatud. Ei saanud vedada ravivahendeid ja ravimeid haiglatesse ning paljud surid. Tänu nende lahendusele on päästetud palju elusid. Selles mõttes saame me muuta maailma paremaks. See on vaid üks näide 150st. Meil on mõningane kindlus, et me võime muuta maailma mingil määral.
    Kuidas te teete kindlaks, milline start-up tahab päriselt midagi muuta ja kes tahab vaid raha põletada?
    Ma räägin idufirma asutajatega palju. Ma ei küsi niivõrd äriplaani kohta, vaid küsin palju selle kohta, miks nad oma idufirma lõid. Kui keegi teeb seda raha või nime tegemise või uhkuse pärast, ei usu ma, et nad saavutavad suurt edu. Kui asutajatel on selle taga väga mõjuv põhjus või tugev kirg, tunnen ma, kas see on siiras või mitte.
    Kui neil asutajatel on tugev tahe ja kirg ning põhjused sellised väljakutsed vastu võtta, siis isegi kui tundub, et nad ei ole õnnestumiseks piisavalt head, panustan ma neisse ikkagi. Ma toetan neid kindlasti, sest ma ei investeeri raha tagasiteenimise pärast, vaid selleks, et muuta maailm paremaks. See on minu kriteerium.
    Mis on teised kriteeriumid, mille abil teete kindlaks, et idufirma saab edukaks?
    Peamine on tugev tahe, head põhjused ja väga innovaatiline tehnoloogia. Tehnoloogia peab olema piirkondlik ja unikaalne, see on ka innovatsiooni kese. Selleks, et midagi muuta, teha läbimurre maailma paremaks muutmiseks, vajame me kastist väljas lähenemist väga uuenduslike tehnoloogiate kasutamisel. Kas neil on arenenud tehnoloogia või ei, on ka väga oluline.
    Te olete näinud üle maailma palju start-up´e. Millisena paistavad Eesti idufirmasid?
    Ausalt öeldes on Eesti idufirmad palju kõrgetasemelisemad ja palju kirglikumad kui teistes riikides. Üldiselt rääkides. Sest Eestis riigina on teiste riikidega võrreldes mõtteviis väga arenenud. Ühiskond ise on arenenum, kiirem liikuma ja võtma üle uusi asju. Sellepärast on Eestis elavad inimesed arenenuma mõtteviisi või tajuga. Siit võib leida palju huvitavaid idufirmasid. Ma ei keskendu Eestile, igas riigis on väga häid ettevõtjaid, aga üldiselt rääkides on keskmiselt rohkem ja paremaid ettevõtjaid Eestis.
    Kuidas leidsite need Eesti start-up´id, millesse investeerisite?
    Kõiki neid on mulle keegi tutvustanud.
    Kas eestlased on ise Teie poole pöördunud?
    Jah. Kõigepealt investeerisime me Funderbeami. Kaidi Ruusalepal on väga hea võrgustik. Tema tutvustas mõnda teist, siis teised jälle teisi idufirmasid.
    Kas teate Eestist teisigi ettevõtjaid ja ettevõtteid?
    Ma tean Taxifyd, Starship Technologiest. Nemad on ka väga innovaatilised, aga juba ilusti suureks kasvanud. Neil on suured investorid. Ma arvan, et mingis mõttes ei vaja nad minusuguseid inimesi: meie keskendume väga varases faasis olevatele idufirmadele, nemad on juba suureks kasvanud.
    Samas ma kohtasin hiljuti ettevõtet Clanbeat Education, mille asutaja on Kadri Tuisk. See arendab õpetajate jaoks süsteeme, et muuta paremaks suhtlust õpetajate ja õpilaste ning vanemate vahel. See oli väga huvitav. Võib-olla toetame me neid.
    Mida arvate, kuhu jõuavad Starship Technologies ja Taxify?
    Ma ei tea, aga nad on juba edukad. Ma olen kindel, et nad kasvavad veelgi. Neist saavad ükssarvikud.
    Kuidas tekkis Teil side Eestiga?
    Nüüd olen ma osalenud Latitude59-l kaks korda ja ma alustasin Telliskivis oma hariduslikku start-up´i nimega Vivita. Nüüd on mul siin palju sõpru ja ma arvan, et me saame edaspidi tutvuda rohkemate Eesti inimestega. Järgmisel aastal toetame me ilmselt rohkem Eesti firmasid.
    Nii et Teil on Eestis suured plaanid?
    Jah. Ma ei ole seadnud tulevikuks ühtki plaani, aga kui me kohtame suurepäraseid ettevõtjaid, siis ma toetan neid kindlasti.
    Vivitaga plaanime me laieneda teistesse piirkondadesse ja Robotexi tahame me viia Jaapani turule ning teistesse Aasia riikidesse. Nii surume me kätt rohkemate Eesti inimestega.
    Kui tihti Te Eestis käite?
    Kui keegi mind kutsub, siis ma tulen. Ma ei planeeri midagi ette kaugemale kui üks kuu.
    Kui noored alustavad start-up-ettevõtjad tahavad Teiega kohtuda ja plaane teha, kuidas saavad nad Teie poole pöörduda?
    Pea igal päeval tuleb mulle sadu e-kirju ja sõnumeid. Ma ei jõua kõigi nende pöördumistega tegeleda, aga ma usun, et kui meil on õnne või saatus näeb seda ette, siis me saame kohtuda.
    Millist nõu annaksite noortele eestlastele, kel juba on start-up või kes mõtleb selle asutamise peale?
    Mõtle suurelt! Ettevõttega alustades on väga raske õnnestuda. Vahel teeb osa inimesi kompromissi ja hakkab tegutsema väiksemal skaalal, aga ära unusta algset põhjust, ideed ja unistust ning skaalat, mida tahtsid algselt saavutada. Mida suurem su unistus on, seda suurem on õnnestumine. Ära unusta oma algset suurt unistust!
    Ja nad peavad muutma maailma.
    Jah.
    Miks see Teile nii oluline on, et start-up tõesti midagi maailmas muudaks?
    Selleks, et lahendada probleeme, vajame me uut lähenemist ja uusi lahendusi. Kui probleem on püsinud, ei ole järelikult lahendused olnud piisavalt head. Ettevõtjad on need inimesed, kes saavad selle uue lahenduse maailma tuua, sellepärast ma neid toetan. Ma ei arva, et valitsus või mingid organisatsioonid saavad lahendada selliseid probleeme.
    Ja Teie jaoks ei ole idufirmadesse investeerimine lihtsalt rahaline investeering tulu teenimiseks, vaid Te tahate saavutada midagi enamat?
    Raha on ainult üks element. Me ei panusta vaid kapitaliga, me jagame oma teadmisi ja kogemusi, pakume ärivõimalusi ja koostööd. Vahel pakume ka koos arendamise võimalust – arendame koos tehnoloogiat. Meil on erinevaid toeks olemise viise, mitte vaid raha.
    Aga ikkagi annab see ka rahalist tulu ja toetab majandust.
    Majandus on ka vaid üks osa. Ma ei arva, et see on piisav. Me laiendame kogukonda start-up´ide vahel, keda me toetame, ja ma mõtlen ka uuele sünergiamudelile, kus nad toetavad ise üksteist, mitte vaid meie ei toeta neid.
    Kuidas vaatate nüüd üldpilti, kui hea investeering on Teie jaoks idufirmad olnud?
    Me alustasime alles paar aastat tagasi. Me ei ole saavutanud väga selget tootlust, aga kui vaadata meie väärtuse kasvu, ma ei saa seda arvu öelda. Seni ei ole see olnud paha.
    Te olete olnud ettevõtja pikka aega. Mida ütleksite neile ettevõtjatele, kes on iduettevõtjate suhtes skeptilised?
    See on okei. See on mitmekesisus. Ma ei sunniks neid oma mõtteviisi muutma. Aga me keskendume heade tulemuste saavutamisele, heale tulemusele, see on kõik.
    Aga mida saaksid ettevõtjad ja traditsioonilised ärid idufirmadelt õppida?
    Veel mõni aasta tagasi arvasin ma, et on olemas mingisugune edu valem või õige viis, kuidas defineerida head strateegiat. Ma heitsin selle hüpoteesi kõrvale, sest kui ma jälgisin päris start-up´e ja ka start-up´ide ökosüsteemi, leidsin ma, et ei ole kuldset valemit. Ei ole edu valemit.
    Maailm on niivõrd keeruline, see koosneb nii keerukatest elementidest ja teguritest, mis mõjutavad õnnestumist ja ebaõnnestumist. Seega ei saa öelda, et miski on õige või mitte. Õnn mõjutab palju, nii et kõik, mis me teha saame, on luua keskkond, see on kõik. Ma ei saagi anda tegelikult mingit nõu siin.
    Kui pikaks ajaks jääte idufirmadesse investeerima?
    Kuni ma suren. See on igihaljas jätkuv panus, mul ei ole mingit lõppeesmärki. Ma teen seda, ma pühendan sellele oma elu, et toetada ettevõtjaid. See on minu elutöö. See on minu elu.
    Taizo Son investeerib tõenäoliselt Eesti idufirmadesse veelgi.Foto: Liis Treimann

    Ragnar Sass: ta on erakordne investor

    Iduettevõtja ning Taizo Sonilt investeeringu saanud Lift99 juht ja asutaja Ragnar Sass nentis, et ta on kohtunud üle maailma sadade investoritega, kuid Taizo Son eristub neist kõvasti.

    Ragnar Sassi kommentaar:
    Ta on erakordne investor, kuna on tegemist inimesega, kes investeerib enda raha ja ta investeerib seda suhteliselt suurte summadena. Ma olen oma elu jooksul kohtunud kuskil 250 investoriga ja tema filosoofia erineb väga paljudest teistest.
    Tema filosoofia on väga palju suunatud sellele, millist reaalset mõju tema investeeringud loovad ja kuidas oleks selgelt inimese elu muutvaid projekte rohkem. Ta on väga-väga keskendunud sellele, et start-up´id lahendaksid mingit globaalset asja, millel on tohutu mõju inimeste elukvaliteedile. Olgu see siis Eestis või Indias või kus iganes mujal.
    Kindlasti on tema aktiivsus Eestis meile väga-väga oluline. Kui me vaatame, millise teekonna ta on läbi käinud, avades Yahoo! Jaapanis ja kui palju näiteks tal on Jaapanis järgijaid ja kui palju tema sõna Jaapanis ja kogu Aasias kuulatakse, siis see mitte ainult ei tähenda seda, et tema ise investeerib, vaid ta tegelikult toob Eesti palju tugevamalt kogu Aasias pinnale.
    Tänu tema postitustele näeme me Lift99s rohkem ja rohkem jaapanlasi, kes tulevad siia ja avavad siin oma firma, mille kaudu minna Euroopa Liitu. Tema mõju ulatub väga tugevalt kaugemale tema enda investeeringutest. See on kogu keskkonnale väga positiivne signaal.
    Tänu tema investeeringule saame me oma samme palju kiiremini teha, me saame keskenduda rohkem sellele, milline on Lift99 mõju kogu ökosüsteemile Ida- ja Kesk-Euroopas. See annab võimaluse avada ka kogu ökosüsteemile värav Aasiasse. Me tihtipeale vaatame ainult Silicon Valley poole, aga tänu Taizo Sonile me saame vaadata ka mujale. Eestile oleks kasulik vaadata nii Euroopa poole, Silicon Valley poole kui ka Aasia poole. Ukrainas näeb ta selgelt, et Lift99 on tegemas suurt sammu. Kui võrrelda Eesti ja Ukraina ökosüsteemi, siis Eestis on edulugusid rohkem, kuigi meie rahvaarvu vahe on 30kordne. Lift99 suudab kindlasti avaldada Ukrainas veelgi suuremat mõju kui Eestis.
    Tänu sellele, et ta on juba Eestis investeerinud nelja start-up´i, viiendaga on tal aktiivsed läbirääkimised, näeme ka seda, et see ongi meie missioon, kuidas saaks aidata uuel ettevõtjate generatsioonil olla edukam.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.