Meelis Mandel • 7 jaanuar 2019

"Kindlasti maksab bitcoin ühel päeval üle 100 000 dollari"

Bitcoini väärtus kõigub palju.  Foto: Reuters/Scanpix

Bitcoin maksab kindlasti ühel päeval 100 000-200 000 dollarit, lihtsalt küsimus on, millal, leidis krüptoraha asjatundja Asse Sauga.

Sauga vaatab bitcoini kui pikaajalist investeeringut. "Mängida on ka ilmselt lahe temaga, aga see ei ole minu teema," ütles Sauga, kes imestas, et paljud eestlased investeerisid bitcoini just siis, kui hind oli tipus.

Kümme aastat tagasi sündis bitcoin. Edasine on Ameerika mäed – kui 2017 aastal kerkis bitcoin isegi 20 000 dollari väärtuseni, siis nüüd on kuskil 4000 peale. Kas bitcoin on ajalugu või pigem tulevik?

Kindlasti pigem tulevik. Hind on kõigest üks näitaja, mis tegelikult väga palju ei näita. Hinna taga on hästi palju spekulatsiooni ja kauplejate mängu. Kui me vaatame teisi statistilisi numbreid, näiteks ülekannete mahtu päevas, siis see on keskmiselt umbes 260 000 ülekannet iga päev. Kasutatakse maksimaalselt bitcoini võrgu potentsiaali ära. Suured turu kõikumised on spekulatsioon ja mull, mille lõhkemisel turg korrastub. Jäävad ellu ainult need kõige tugevamad, nagu bitcoin ja etherium, litecoin. Kõik pettused ja nii-öelda lihtsa raha projektid, mis sellega kaasa läksid, need turg elimineerib.

Kuritegelik maailm on bitcoini kasutama hakanud. Kas sa näed siin probleemi?

Kurjategijad on alati kõige innovaatilisemad. See osakaal, mis oli päris alguses bitcoinil kuritegevuses ja rahapesus, on oluliselt väiksemaks jäänud, sest krüptorahad on üha populaarsemad ja neid kasutatakse hästi palju sellistes kohtades, kus ta loob lisaväärtust, näiteks riigid, kus riigi oma raha ei ole väga usaldusväärne. Venezuela, Brasiilia, India – nende oma ei suuda väärtust hoida ja seal kasutatakse krüptorahasid väärtuse hoidjana, aga samas väga palju kasutatakse ka maksevahendina, sest see on unikaalne viis, kuidas internetis piirideta, kiiresti ja võrdlemisi odavalt väärtust liigutada.

Samas siiski võtab see liigutamine aega ja selle ajaga võib väärtus kiiresti muutuda.

Jah, bitcoini ei kasutata enam väikeste ülekannete jaoks, vaid väga suurte ülekannete jaoks. Bitcoini ülekandeteenustasu on fikseeritud, ta ei olene summast. See teeb ta kasulikuks just suuremate summade liigutamiseks.

Kas sa soovitad bitcoini vaadata kui investeeringut või hoopis vahendiks, millega mängulusti rahuldada? Millise perspektiiviga sa ise oled raha bitcoini pannud?

Mina vaatan teda kindlasti kui pikaajalist investeeringut. Mängida on ka ilmselt lahe temaga, aga see ei ole minu teema.

Ehkki need, kes on investeerinud, nii palju kui mina neid tean, on just nimelt sellised, kes iga tund või iga päev kursi vaatajad, mis, võib öelda, on isegi natuke ebatervislik.

Jah, täiesti nõus, see on eraldi töö või eraldi hobi siis.

Kui palju on sinu teada eestlasi krüptovaluutasse investeerinud?

Raske öelda ja seda statistikat kuskil kätte ka ei saa. Viimase mulliga läks päris palju inimesi kaasa. Tavaliselt on mõistlik just põhjast osta, mitte kõrgustest, aga arusaadav ka, et informatsioon liikus ja sai kiiresti.

Aga kas me räägime sadadest, tuhandetest või kümnetest tuhandetest?

Ma arvan, et pigem tuhandetest.

Su oma raamatu tiraaž oli kui suur?

Nelisada. Viimased on veel poes saadaval.

See annab ka mingi indikatsiooni, et kes on nõus raha välja käima, et midagi natuke täpsemalt teada saama. Aga mida sa bitcoini puhul edasi näed? Ütlesid, et tark on osta põhjast, nagu ikka. Hetkel on hind 4000, mis sa ütled krüptovaluutasid mitte sallivatele inimestele, mis edasi hakkab toimuma järgmistel aastatel?

Nagu ma ütlesin, hind ei näita kogu selle turu või tehnoloogia väärtust. Mis väärtust näitab, on see, kuidas kogukond seal taga tööd teeb, kuidas kasutatakse teda. Kõik need numbrid on samad või isegi suurenenud. Väga paljud tehnoloogiad on arendamisel, mis lähitulevikus toovad krüptorahadele oluliselt suurema likviidsuse, kasutusmugavuse, kiiruse ja suurema usalduse. Väga palju uut funktsionaalsust tuleb juurde. Kõik see näitab, et tegemist on ülipotentsiaalika tehnoloogiaga ja tegemist on inimkonna jaoks ühe olulisema leiutisega maailmas siiamaani.

Täna on 7. jaanuar. Mis sa arvad, mis on bitcoini hind 31. detsembril 2019?

Aasta on lühike aeg. Kui analüütikute hinnanguid vaadata, siis ühed on rääkinud, et võib karuturg veel tulla, kus hind võib veel kukkuda, kuigi väga palju ruumi kukkuda enam ei tohiks olla. Teistpidi on räägitud siin sadadest tuhandetest mõne aasta perspektiivis. Bitcoini hind võib ka sinna tulla. Ma arvan, et see 100 000-200 000 tuleb kindlasti ära, lihtsalt küsimus on ajas.

Bitcoinide maht on vist määratletud, 21 miljonit. Praegu on see kuskil 18 miljoni peal. Väga palju enam bitcoini juurde toota ei saa?

Jah, see, kuidas bitcoini juurde tuleb, on matemaatiliselt fikseeritud, algoritmiliselt sinna sisse ehitatud. See arv väheneb ajas. Praegu tuleb igas kümnes minutis juurde 12,5 bitcoini ja see väheneb iga mõne aasta tagant.

Hetkel kuum