Artikkel
 • Jaga lugu:

  Tiit Niilo: tähtis on mikroettevõttena püsima jääda

  Tiit NiiloFoto: Andres Haabu

  Nopri Talumeierei omaniku poeg Karl Niilo lõi kolm aastat tagasi ettevõtte Nopri Mahlad. Eelmine aasta saavutati tubli käibetõus ja enamik toodangust, ligi 80% läheb Saksamaale. Edasine kasv on tegijate sõnul uute turgude leidmise taga.

  Nopri Talumeierei omanik Tiit Niilo ütles poja Karl Niilo juhitud Nopri Mahlade häid majandustulemusi kommenteerides, et edu on toonud põhjalikkus ja järjepidevus ning koos tegemised.
  Kevadisel hooajal kogutakse Võrumaa metsadest kümneid tonne mahlu kümne tunnustatud mahepartnerperekonna kaasabil. Mahl saab mahemahlaks, kui läbib atesteerimise.
  Kohe külmutatud mahl saadetakse lepingupartneritele Saksamaale. "Praegune puumahla kogumisvõimsus on 250 tonni hooajal, 50 tonni nädalas, alla 5 tonni päevas," rääkis Niilo.
  Kolm aastat Nopri Mahlade turustamist on andnud vanaperemehele teadmise, et ainuüksi kodumaisel turul mahepuumahlu müües ei veaks nad välja. "Eesti turu väiksus seab tegevusele piirid ette, peame ekspordivõimalust veelgi juurde otsima," rääkis ta. Vanaperemees on valmis koostööd tegema nendega, kellel on mahepuumahla ekspordiks kontakte, sest selle aasta mahlatoodangut on Niilo sõnul külmutatud kujul veelgi.
  Jätkusuutlik tootearendus
  Niilo sõnul on Nopri meierei toodete põhisortiment müügil ketipoodides. Müügikanali valikut põhjendas ta, et väikepoodides ja turul ei suuda nad oma sortimendiga väljas olla ning säästupoodides nende kaupa ei ole.
  Nopri Talumeierei oma kaupasid välismaale ei ekspordi, erand on Nopri Mahlad, kes mahemetsamahladest viib välja 80% toodangust, peamiselt Saksamaale.
  Toiduaine tootmise seadusi ja regulatsiooni Niilo takistavaks teguriks ei pea. "See on loomulik, et tarbija ootustest ja nõudmistelt tulenevalt peab pakendil olema koostisosad ja ei tohi olla kaheti mõistmist. Pigem on kõige tähtsam, kuidas suuta toiduainetööstuses mikroettevõttena toimetada jätkusuutlikult tootearenduse ja turunduse vallas ja olla konkurentsivõimeline. Ma ei tähtsusta üle seda, mis tuleb poliitikute sulest. Möönan, et aeg-ajalt võivad suurtöösturitele sellel maastikul kehtestatavad nõudmised olla konkurentsi pärssivad," rääkis ta.
  Toidutööstusele kõige keerulisemaks ajaks hindab Niilo euroliitu astumise aega, kui 2004. aastal toonased ametnikud tõlgendasid direktiive nii, et nõudmistega keerati vint mitu korda üle. "Täna oleme talutoidu valmistajatena peatselt jõudmas olukorda, kus oma koduköögist saab valmis kauba saata poodi, areng on kõigil olnud tohutu," kiitis ta.
  Elu ääremaal
  Investeeringutest rääkis Niilo, et neil on olnud kümne aasta tsüklid. "1992. aastal sai Nopri Talust meierei, 2009 ehitati uus meiereihoone. Praegu on ajajärk, kus talu saab laienduse: 200 lehmast tuleb 300pealine kari. Edasi tuleb juba vaadata, kuidas investeerimisotsuseid tasakaalukalt teha, et mitte tihedas konkurentsis libastuda," sõnas ta.
  Veerand Nopri töölistest on maale asustatud, nii et töökoha lähedale pakuti ka elamist. Nüüd tõdes Niilo, et enam vanamoodi jätkata ei saa ja ta tegi esimest korda avalduse võõrtööjõu sissetoomiseks. "Juustumeistriks on meil juba hollandlane. Venelaste, ukrainlastega olen ehituse poolel praegu koostööd teinud ja nad on väga pühendunud töötajad, see mõjub sümpaatsena," rääkis ta.
  Enim valutab Niilo südant selle pärast, et koduküla tee on riigil korda tegemata ja inimesed saavad treppi sõidetud teel sõita ainult 30kilomeetrise tunnikiirusega. "Iga päev peab keegi külaelanikest või farmitöötajatest maksma lõivu purunenud autoosa kujul. Oleme kõiksuguseid ametiisikuid teavitanud, aga abi pole saanud. See on kõige suurem kitsaskoht, tekitab muret ja võtab raha. Muid investeeringuid suudame ise hallata ja kindlasti tuleb uus 330kohaline piimafarm, millel toodangust valmistame rohkem juustu," sõnas ta lõpetuseks.

  Hea teada

  Tiit Niilo ja tema pere ettevõtmised:

  Nopri Talu FIE, asutatud 1997

  Nopri Talumeierei OÜ, asutatud 2002

  Nopri Mahlad OÜ, asutatud 2015

  Nopri Lihaveised OÜ, asutatud 2018

  Nopri mahlad OÜ

  Omanikud: Karl Niilo 50% ja Joonas Liivamägi 50%

  Tegemist on kokkuvõttega Äripäeva raadios eetris olnud saatesarjast "Äripäeva TOP". Saadete külalisteks olid sügisel ilmunud valdkonna TOPides kõrgetel kohtadel olnud ettevõtete esindajad ning saatesarja valmimist toetanud audiitorbüroo KPMG eksperdid.
  Saateid saab järelkuulata Äripäeva raadio kodulehelt https://raadio.aripaev.ee/.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Luurekeskuse ülem: Venemaa on ära kasutanud kaks kolmandikku laskemoonast Suurem pealetung võib jätkuda kevadel
Venemaa on ära kasutanud umbes kaks kolmandikku oma laskemoona varudest, kuid sõltuvalt talvest võib Venemaa aktiivsemalt pealetungiga jätkata alles kevadel, rääkis kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Venemaa on ära kasutanud umbes kaks kolmandikku oma laskemoona varudest, kuid sõltuvalt talvest võib Venemaa aktiivsemalt pealetungiga jätkata alles kevadel, rääkis kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.