Äripäev • 2 märts 2019

Browder valmistub kuriteoteadeteks Swedbanki vastu

Bill Browder  Foto: Helena Ije

Investeerimispankur Bill Browder ütles reedel, et esitab peatselt kuriteokahtlustuse Swedbanki vastu seoses panga väidetava seosega rahapesus, mis sai alguse Danske pangast.

Reutersi vahendusel lubab Browder, kes mullu septembris palus USA rahandusministeeriumil avada uurimine Danske panga vastu, nüüd minna esmajoones Rootsi võimude juurde ning korrata seda ka kõigis teistes riikides, kus Swedbank tegutseb. Rootsi Swedbank võimalikke kriminaalsüüdistusi ei kommenteerinud.

Pärast Rootsi televisioonis avalikustatud leket, mille järgi liikusid kahtlased summad, muu hulgas nn Magnitski skandaaliga seotud raha Danske pangast Swedbanki klientide kontodele, on asja vastu huvi tundnud mitu riiki ja järelevalveasutust. Miljarditesse eurodesse ulatuvate summade ülekannete ja rahapesu vastaste reeglite järgimist pangas uurivad nüüd nii Rootsi kui ka Eesti finantsjärelevalve.

Oma huvist on teavitanud ka Leedu finantsjärelevalve, sest Rootsi televisiooni andmetel kasutas just Swedbanki Leedu tütarfirmat näiteks Ukraina tagandatud president Viktor Janukovitš altkäemaksuks saadud summade riigist välja viimiseks.

Bloombergi ülevaateloos Põhjamaade pankade järjestikusest sattumisest rahapesuskandaalidesse ütles Browder, et tema hinnangul tasub põhjust otsida lihtsalt ahnusest. Lähipiirkonnas soodsaid laienemisvõimalusi otsinud pangad ei soovinud endalt küsida, kuidas on võimalik, et nii väikesed nii suurt kasumit teenivad, viitas Browder Danske Eesti filiaalile, mis 2013. aastal teenis sinna paigutatud kapitalilt 402 protsenti tootlikkust.

Hetkel kuum