Äripäev • 19 märts 2019

Elering saab investeeringuteks 140 miljonit

Elering lubab lähemal ajal välja kuulutada esimese projekteerimishanke.  Foto: Erik Prozes

Elering kaasab täna sõlmitava lepinguga Euroopa Komisjonilt üle 140 miljoni euro Eesti elektrisüsteemi Mandri-Euroopa sagedusalaga sünkroniseerimise esimese etapi rahastamiseks.

Komisjoni toetus katab Eestile projektist 75 protsenti.

Rahastamislepe võimaldab Eleringil juba lähemal ajal välja kuulutada esimese projekteerimishanke Narva piirkonnast algavate ning Valga lähistelt Lätti suunduvate 330kilovoldiste elektriliinide uuendamiseks. Esimene ehitushange toimub eeldatavalt järgmisel aastal ning ehitustegevus käivitub 2021. aasta talvel.

Projekti käigus rekonstrueerib Elering Balti-Tartu, Tartu-Valmiera ja Viru-Tsirguliina 330kilovoldised õhuliinid, uuendab juhtimissüsteeme ning ehitab välja uued pingestabiliseerimise seadmed, sealhulgas Eesti esimese sünkroonkompensaatori. Liinide uuendamine suurendab Eesti ja Läti vahelist ülekandevõimsust 700 megavati võrra.

Elering ning Läti ja Leedu süsteemioperaatorid AST ja Litgrid investeerivad sünkroniseerimise projekti esimeses investeerimisetapis kokku ligikaudu 430 miljonit eurot, milles 323 miljonit katab Euroopa Liidu CEF fond.

Eesti osa investeeringutest on 187 miljonit eurot. Eesti elektritarbija raha investeeringuteks Eestis ei kulu, kuna lisaks CEF-i toetusele kasutab Elering investeeringuteks riikidevaheliste ülekandevõimsuste oksjonitulu.

Balti riikide eesmärk on sünkroniseerida end Mandri-Euroopa sagedusalaga 2025. aasta lõpuks.

Hetkel kuum