Äripäev • 19 märts 2019

Järelmaksufirma Liisi tahab pangaks saada

Foto: kuvatõmmis kodulehelt

Pärast nelja-aastast vaheaega võib Eesti turule tulla uus pank, kui finantsinspektsioon järelmaksubrändi Liisi omanikule pangalitsentsi annab, kirjutas Õhtuleht teisipäeval, konkurentide sõnul on praegu tulevase panga plaanide kohta vähe teada, kuid ruumi uutele teenustele on.

Liisi kaubamärgi tegutseva AS Koduliisingu juht Arne Veske kinnitas omalt poolt Finantsinspektsioonile pangalitsentsi taotluse esitamist, kuid plaanide lähema selgitamise lükkas teadmata tulevikku. „Praegu ei ole käes veel see kriitiline hetk, kus lähemalt midagi kommenteerida. Õigel ajal vastan kindlasti kõigile küsimustele,“ ütles Veske. Pangandusturul tema sõnul ruumi on kindlasti ja tekib ka juurde, aga „mina ei ole pangandusguru, et seda kõike pikemalt analüüsida.“

Uutele teenustele turul ruumi on

Ülemöödunud aastal 27miljonise krediidiportfellini jõudnud Koduliising oleks esimene Eesti päritolu uus tulija siinsel pangaturul alates Inbankist, mis sai litsentsi 2015. aastal. Inbanki juht Margus Kastein soovis esmase reaktsioonina uuele tulijale vaid edu. „See annaks täiendava tõuke niigi üha enam kinnistuvale trendile, kus tugeva tiimiga ja samas usaldusväärsed finantsteenuste osutajad raputavad ajale pisut jalgu jäänud traditsioonilist pangandusturgu,“ ütles Kastein.

„Teadmata küll hea konkurendi plaane lähemalt, julgen öelda, et uudsetele lahendustele avatud ja "näljasele" pangale on Eestis kindlasti konkurentsi tervendavat ruumi,“ lisas Kastein, kelle sõnul ei ole üks pank tänapäeval enam pilvelõhkuja, vaid tootepõhine, digitaalne ja klientidele traditsioonilistest pangakanalitest sõltumatuid lahendusi pakkuv.

Ka Coop panga juhatuse esimees Margus Rink tõdes, et Liisi kaubamärgi all tegutseva Koduliisingu pangaks kasvamise soov näitab, et pangandusturg toimib – keegi lahkub, keegi liitub. „Selleks, et Eesti tugevalt kontsentreerunud ja konkurentsitihedal pangandusturul läbi lüüa, peab uuel sisenejal olema selgelt eristuv strateegia. Mis saab olema uue panga strateegia, me täna veel ei tea ja eks seda näitab aeg,“ rääkis Rink.

Koduliising on viimase aasta tegelenud meeskonna tugevdamisega

2017. aasta neljandas kvartalis asus AS Koduliising tugevdama ettevõtte juhtkonda – tööle asusid uus juhatuse esimees, riskijuht ja finantsjuht.

Ettevõtte viimane aruanne ongi 2017. aasta kohta. Siis teatas aasta varem jagunemise teel moodustunud ettevõte, et 2017. aasta kujunes edukaks. Tulu teeniti kokku 8 miljonit eurot, kulud kasvasid 5,7 miljoni euroni. Kulude kasvust märkimisväärse osa andis personalikulude suurenemine, mis oli seotud peamiselt töötajate arvu suurenemisega 53 töötajani.

Vahepeal on töötajate arv veelgi kasvanud ja eelmise aasta viimases kvartalis töötas Koduliisingus juba 69 inimest, näitab Äripäeva Infopank.

Puhaskasumit teenis AS Koduliising majandusaastal kokku 2,3 miljonit eurot.

Koduliisingu põhitegevus oli tarbijakrediidi väljastamine. Lisaks anti koostöös Nord Varaliising OÜga ka väikeliisinguid ettevõtetele.

2017. aasta lõpuks jõudis ASi Koduliising krediidiportfelli maht 26,5 miljoni euroni, kasvades majandusaastaga ca 36%, seisab aruandes. Koguportfellist moodustas 2017. aasta lõpu seisuga järelmaksuportfell 76% (üle 20 miljoni euro), järelmaksukaardi portfell ligi 16% (4,2 miljonit eurot) ja ettevõtetele finantseeritud liisingportfell ligi 8% (üle 2 miljoni euro).

Hetkel kuum