Eliisa Matsalu • 19. märts 2019 kell 13:27

Selgusid loodava valitsuse esimesed kokkulepped majanduses

Keskerakond, EKRE ja Isamaa teatasid pärast pea kahepäevast vaikimist, et leppisid koalitsioonikõnelustel kokku bürokraatia vähendamises ja avaliku sektori efektiivsuse parandamises.

EKRE esimees Mart Helme (vasakul), Keskerakonna esimees Jüri Ratas ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.  Foto: Liis Treimann

Keskerakond, EKRE ja Isamaa arutasid eile ühisel konsultatsioonil majandusküsimusi. Eesti inimestele soovitakse pakkuda investeerimisvõimalust riigi äriühingutesse. Sisserändepoliitikas järgitakse ranget joont, teatasid erakonnad. Pressiteates seisab, et see otsus on majandusele ja ühiskonnale kasulik.

Eile arutati ettevõtlus- ja maksukeskkonda, kaasavat majandust ja tööturgu. Keskerakonna saadetud pressiteate järgi on erakondade põhimõte maksukoormust mitte tõsta. Täpsemalt selguvad maksuküsimused edasistel konsultatsioonidel.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et erakonnad töötavad Eesti majanduskasvu potentsiaali ning avaliku sektori efektiivsuse tõstmise nimel. “Seisame rahvusvaheliselt tunnustatud hea ja konkurentsivõimelise ettevõtluskeskkonna eest,” kinnitas Ratas.

Samuti lepiti kokku osa riigi äriühingute vähemusosaluse börsile viimine, arvestades rahvaaktsia põhimõtetega. “Tallinna Sadama vähemusaktsiate börsile viimine andis Eesti inimestele ja pensionifondidele võimaluse investeerida riigiettevõttesse. Soovime seda teed jätkata,” sõnas Ratas. Konkreetsed riigiettevõtted, mille vähemusaktsiad on mõistlik börsile viia, selguksid hiljem.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul võetakse suund ettevõtjate halduskoormuse ning bürokraatia vähendamisele. “Selleks rakendame andmete kogumisel ettevõtjatelt ühekordse küsimise põhimõtet. Samuti on meie kõigi jaoks oluline kõrge lisandväärtusega töökohtade loomine üle Eesti.” Seeder tõstis esile, et eilsetel konsultatsioonidel saadi kokkuleppele sisserändepoliitikas. “Otsustati, et Eesti sisserändepoliitika jääb konservatiivseks, kuid seisame seejuures tugevalt ka ettevõtluse, sealhulgas iduettevõtete arengu eest,” ütles Seeder.

EKRE esimehe Mart Helme sõnul lepiti eile kokku, et järgitakse Eesti majandusele ja ühiskonnale kasulikku ning ranget sisserändepoliitikat, samuti tõhustatakse kontrolli illegaalse immigratsiooni üle ning vaadatakse üle need sisserändekvoodi erandid, mida kuritarvitatakse. “Võimalik koalitsioon peab vajalikuks renditööjõu kasutamise täpsemat reguleerimist ja kontrolli ning eelistab eestlaste tagasipöördumist võõrtööjõule ning toetab riiklike meetmetega passiivsete inimeste tööhõivesse kaasamist,” ütles Helme.

Hetkel kuum