Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Pensionifondide investeeringud Eestisse on kasvamas

Pensionär  Foto: Liis Treimann

2019. aasta teises kvartalis kasvas kaubandus-tööstuskoja teatel pensionifondide Eestisse investeeritud varade hulk 72 miljonit eurot, olles fondide koguvaradest 14.13%. Kasvu vedasid peamiselt Swedbanki suurenenud investeeringud.

Fondide Eesti investeeringute osakaal on 2019. aasta II kvartaliks saavutanud senise parima tulemuse ulatudes 14.13%ni, kasvades võrdluses eelmise kvartaliga 1.21 protsendipunkti. 96.5% kasvust moodustasid Swedbanki pensionifondide investeeringud, mis ületasid 70 miljoni euro piiri. Kogu pensionifondide varade väärtus on täna 4.4 miljardit eurot, millest Eestisse on investeeritud üle 616 miljoni euro.

Jätkuvalt on Eestisse pensionifondide varadest investeerinud kõige rohkem LHV, kelle koguinvesteeringutest on Eestisse paigutatud 24.18% (langus võrdluses I kvartaliga 1.05 protsendipunkti). Järgnevad Swedbank 13.08% (kasv võrdluses I kvartaliga 3.64 protsendipunkti), SEB 6.93% (kasv võrdluses I kvartaliga 0.51 protsendipunkti) ja Luminor 4.45% (langus võrdluses I kvartaliga 0.26 protsendipunkti).

Kaubandus-tööstuskoda jälgib ja analüüsib pensionifondide varade investeeringuid Eesti majandusse 2016. aasta algusest. Tookord olid pensionifondid oma varasid Eestisse investeerinud vaid 5,48 protsenti (147 miljonit eurot). Kõige väiksem oli investeeringute kogumaht 2017. aasta esimeses kvartalis, moodustades ainult 5.01%. Suurimad kasvunumbrid olid 2017. aasta neljandas kvartalis, kui investeeringute kasv oli üle kahe protsendi. Positiivne trend sai alguse pärast seadusemuudatusi, millega riik leevendas pensionifondide investeerimispiiranguid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum