Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Endine Nokia tippjurist kukkus vaesuslõksu

Nokia   Foto: Etienne Laurent/EPA/Scanpix

Kunagine Nokia peajurist Anna-Liisa Palmu (60) teenis varem ülikõrget palka, kuid kaotas ettevõtlusse sisenedes kõik ja elab nüüd vaesuse piiril.

Palmule kuulus varem hulk Nokia optsioone. 2000ndate alguses otsustas ta aga firmast lahkuda. Esialgu tegi ta palju vabatahtlikku tööd ja koolitas juhte. Siis aga asutas Palmu omaenda ettevõtte, et arendada juhtimiskultuuri, kirjutas Ilta-Sanomat.

Ta andis aastaid tasuta õigusnõu ning juhtimiskoolitusi ja asutas seejärel koos sõbraga ettevõtte, mis tegeles töötaja-keskse juhtimiskultuuri arendamisega. Firma aga ei läinud käima.

"2013. aasta kevadel vaatasin peeglisse ja ütlesin endale - sa oled väga halvas kohas. See on reaalsus - aktsepteeri seda ja anna pankrotiavaldus sisse," kirjeldas Palmu. Ettevõtte tegutsemiskohaks oli ostetud laenurahaga kallis Villa Felix, mis tuli nüüd maha müüa.

Tõeline šokk saabus aga 2015. aastal, kui pank läks Palmu isikliku vara kallale. "Korraks mõtlesin, et tapan ennast ära," tunnistas naine. Siiski otsustas ta seda mitte teha. "Otsustasin, et vaatan ära, kuidas see film lõpeb."

Palmu andis panga kohtusse ja kuni protsess kestab, saab ta elada suvilas, mida pank temalt ära võtta tahtis. Enda sõnu tundis ta üleelatud katsumuste tõttu pikalt suurt viha juristiameti vastu. "Siis aga sai vihast kurbus. Tundsin, et sellised me inimesed olemegi, nii inimkond käitubki," rääkis ta.

Pärast oma juhtumist avalikkusele rääkimist on Palmuga ühendust võtnud paljud inimesed, kes on samuti pankrotti läinud. Tema sõnul on Soome ettevõtluskultuur julm, aga pankrotte ei peaks häbenema. "Alguses mõtlesin, et lähen peitu. Aga siis otsustasin, et räägin oma kogemustest, et inimesed saaks aru - see võib juhtuda ükskõik kellega," sõnas Palmu.

Ta tõdes, et elu on ettearvamatu. "Ettevõtlus nõuab tugevaid närve ja suure pinge all käituvad inimesed erinevalt. Mõnel võib tekkida psühhoos, teine joob ennast purju, kolmas jääb haigeks," rääkis ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum