• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Viking Line teeb Tallinkile peavalu"

  Viking Line otsustas tuua laeva M/S Viking XPRS Eesti lipu alla. Meremeeste ametiühingu juhi Jüri Lemberi hinnangul on põhjus meie madal palgatase.

  Intervjuu Jüri Lemberiga:
  Mida arvate sellest uudisest?Meile on see üle poole aasta olnud teada. Läbirääkimised on kestnud ka üle kahe kuu ning meil on nendega kollektiiivleping.
  Mida see tähendab - kas 230 rootslase töö saab nüüd eestlastele?Ei, see ei tähenda seda, see on mingi infomüra. Selle laeva peal töötavad täna soomlased ja eestlased, seal pole ühtegi rootslast. Meeeskonnas on seal umbes 50 eestlast. Nende olukord on kõige keerulisem, sest nende töötasu on täna Rootsi lipu all kõrgem, kui see meie kollektiivlepinguga saab olema.
  Kellele see otsus hea on?Eks ettevõte proovib ikka rohkem kasumit teenida. Meile, ametiühingutele see ei meeldi, et manööverdatakse tööjõukuludega. Aga kahjuks majanduskeskkond nii Euroopa Liidu sees kui ka Läänemerel on praegu selline. Meie töötasud on madalamad, elatustase ka ja see võimaldab ettevõttel lippu vahetada ja... Mingil määral mängib rolli ka ettevõtte tulumaksu puudumine Eestis, kuid seda peab nende käest küsima.
  Ehk nad võidavad ka palgarahas?Võidavad ka palgarahas, kuid mitte sel määral nagu algselt kavandasid. Me istusime läbirääkimislaua taha koos Soome ametiühinguga juba möödunud aasta oktoobris ja sisuliselt oli kaks ametiühingut ühe tööandja vastu. Ja meil oli ka vahepeal pressiteade, mille ajakirjandus maha magas, et selline koostöölepe sõlmiti. Enne, kui inimesi laeva pardal pole, pole põhjust kollektiivlepingut sõlmida. Sõlmisime nö vastastikuse kokkuleppe (memorandum of understanding) ja sinna juurde käis ka kollektiivleping ja selle tase. See tase on keskeltläbi 300-390 eurot kõrgem kuutasupõhiselt kui on täna näiteks Tallinkis.Teiste sõnadega – meie liikmeskonnale on see positiivne ja võib eeldada, et Tallinkile on see jällegi peavalu valmistav. Kui konkurent tuleb kõrgema palgatasemega, siis see tekitab töötajale ahvatluse minna parema palgaga tööle.
  Ekk siis seal töötavad eestlased ja soomlased, mitte rootslased?Jah. Viiking Line pole paaril viimasel aastal võtnud kedagi tähtajatu töölepinguga tööle. Hulga töötajatega (Rootsist, Soomest, Eestist) tehti tähtajalised töölepingud, mis lõpevadki nüüd suvel ära. Inimesed pidid sellega juba siis arvestama. Seda tegi ettevõte seepärast, et vältida koondamise korral suuri väljamakseid.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Elder: signaal indikeerib märkimisväärse ralli algust
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.