• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sina oledki maa sool

  Mari MetsFoto: Andras Kralla

  Maale töötajate leidmisel kipub ettevõtjatel sageli otsa saama ettevõtlik vaim ja asenduma nutulauluga. Ometi võiks just ettevõtja olla maa sool, leiab ajakirjanik Mari Mets.

  Ettevõtja peab välja mõtlema, kuidas panna i-le täpp – pakkuma peale töökoha välja ühe kõva argumendi, et juba õhus olev diil katki ei jääks. Ehk siis kandikule panema selle, mida töötegija linnas ei saa: värske õhk, ummikutevaba liiklus, kokkuhoidev kogukond. Või siis elukoht, nagu pakkus Eesti kagunurgas tegutsev Nopri talu peremees Tiit Niilo, kes sai küll esimese hooga kõvasti vastu näppe, aga töötajad ta leidis. Nii endale kui ka teiste kohalike firmadesse.
  Niilo eeskujust on innustust saanud mitmed teised omavalitsused. Ettevõtjad on pannud pead kokku, otsinud välja koduvalla vabad elu- ja töökohad, vorminud korralikud paketid ja riputanud valla või MTÜ Maale Elama kodulehele. Maaellu astumise kaaluja ei pea otsima mitte hädalahendust, vaid saab valida 55 kogukonna pakkumiste vahel. Ettevõtjad peavad omavahel rebima, et silma paista.
  Positiivse hoiakuga maaärimehed ja talunikud ootavad põhjusega tööotsijate kõnesid, samal ajal kui vingatsid kukalt kratsivad ja tegemata tööde kuhja kerkimist jälgivad. Missomaal firmat VIP-Mööbel juhtiv Kalle Kaup sõitis läbi kõik ümbruskonna töötud ja kutsus neid tööle. Keegi ei öelnud ära. Nii käivitas ta oma firma.
  Nõustun Lihulast üle maailma vaipu müügile lennutava Narma juhi Janek Viprega, kes põhjendas, miks tema ei liitu kunagi töötajate puuduse pärast kurtvate ettevõtjate kooriga. „Minu sõnum nendele ettevõtjatele on, et ju te siis maksate vähe palka, teil on kehvad töötingimused või oled sa ise kehv juht,“ sõnas Vipre.
  Ääremaade tühjenemine on kogu Euroopa mure. Kes tahab seal hakkama saada kas harjumusest, missioonitundest või maaelu romantikuna, peab vaeva nägema.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peaministril on valida: kas edasi või tagasi
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Facebooki tulemused panid aktsia veidi tõusma
Facebook hoiatas täna, et Apple’i uued privaatsusreeglid mõjutavad nende digiäri praeguses kvartalis negatiivselt. Sotsiaalmeedia hiiu käive jäi kolmandas kvartalis ootustele alla, aga kasum oli prognoositust parem, vahendab Reuters.
Facebook hoiatas täna, et Apple’i uued privaatsusreeglid mõjutavad nende digiäri praeguses kvartalis negatiivselt. Sotsiaalmeedia hiiu käive jäi kolmandas kvartalis ootustele alla, aga kasum oli prognoositust parem, vahendab Reuters.
Urve Palo lahkub Novoloto tegevjuhi kohalt
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Kokku varisenud ERIALi niiditõmbaja aitas politseiametnikule maja ehitada Süüdistus kirjeldab raha keerutamist ja omastamist
Kokku kukkunud hoiu-laenuühistu ERIAL niiditõmbajad kuulsid reedel kohtu ees prokuröri kirjeldusi sellest, kuidas nad hoiustajate raha keerutasid ja oma huvides kasutasid, aga ka politseiametniku ära ostsid.
Kokku kukkunud hoiu-laenuühistu ERIAL niiditõmbajad kuulsid reedel kohtu ees prokuröri kirjeldusi sellest, kuidas nad hoiustajate raha keerutasid ja oma huvides kasutasid, aga ka politseiametniku ära ostsid.